Sider

Hva med......... Bendik Qwam?


Bendik……hvem? Det kan hende det er det du tenker når du leser dette. For veldig mange er nok Bendik Qwam et ukjent navn. Men dersom det stemmer at han er med i årets MGP så kan det bety at han står for et av de mest spennende bidragene på flere år.

Musikk med elementer av folkemusikk er ofte en suksessformel i MGP og Eurovision. Det så vi jo senest med KEiiNO i 2019. Bendik Smedåsgjelten Qwam er 25 år gammel, og kommer fra Fåset. Han er multi-instrumentalist. Han spiller bukkehorn, munnharpe, seljefløyte, gitar og andre strengeinstrumenter samtidig som han har en helt fabelaktig bass-stemme. Bare se og hør her:

https://www.facebook.com/watch/?v=672921146716825

Bendik er en travel og produktiv fyr. Nylig spilte han på den digitale festivalen folkemusikkfestivalen Introfolk og og kom der til finalen. Han har også mottatt stipend fra Gramo. 20 desember har ha to julekonserter i Tynset kirke.

Men han er ikke bare folkemusiker. Han avsluttet i 2019 studier ved populærmusikklinja på Westerdals OSLO Act.

I 2020 ga han ut sitt første album «Fark» med prosjektet «Bendik Qwam». Der har han med seg Kenneth Lien på munnharpe, Thorleif Bratval på gitar, Gaute Valdemar Lätt Furholt på bass og Even Gabrielsen på trommer.

Selv karakteriserer han på sin egen side musikken som :

«norsk folkemusikk, som beveger seg i alle mulige retninger av sjangre og lydbilder. Musikken har en stor dose lekenhet og melankoli og en dæsj power. Bendik spiller blant annet bukkehorn, et særegent ur-instrument med en sår, eldgammel klang. Dette instrumentet har tiltrukket mye oppmerksomhet både gjennom sosiale medier og scener rundt omkring i landet. Musikken fra platen er en blanding av arrangert folkemusikk, primært fra Nord-Østerdalen, og nykomponert folkemusikk. Dette er låter som Bendik har jobbet med de siste årene»

Denne uka hadde Bendik en annonse i sosiale medier der han søker etter statister og andre roller til et prosjekt i MGP. Her søkte han etter mennesker som synliggjør mangfoldet blant oss.


Her er en smakebit fra noe han har lagt ut på YouTube av musikken sin:Med en slik annonse, nylig plateslipp og bakgrunn fra Westerdals, hvor vi vet at musikksjef Stig Karlsen har vært innom flere ganger for å oppfordre dem til å sende inn låter til MGP, ja da er det ikke akkurat rakett-forskning å anta at Bendik Qwam kan være klare for å delta med en spennende folkemusikk-pop låt i MGP 2021.

FAKTA:

Bendik Smedåsgjelten Qwam: 25 år gammel. Fra Fåset i Tynset kommune i Innlandet.

Multiinstrumentalist og utdannet ved populærmusikklinja på Westerdal

Vant landskappleiken i 2019 i sin klasse i bukkehornspill foran blant andre Dronning Sonja

Aktuell med plate i 2020 med prosjektet «Bendik Qwam».

Følg ham:

Facebook: https://www.facebook.com/bendiksq

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3LjThsOdCvZLFqnOm192oH?si=PUU49uC0QKGP3dn8lQKZVA

Anslått sannsynlighet for MGP-deltakelse i 2021: 55%

Tre låter skiller deg ut i den franske finalen

Som julenissen på kjerringa kom årets 12  franske finalister til årets Eurovision. Dette ble mitt første møte med Eurovision 2021. Det var bare så deilig å se framover. Høre musikk og toner som gir bud som vår, vaiende flagg, douze points og "Good evening Europe". 11.januar får vi vite ti av året 26 norske finalister. Inntil da er det mye annet å kose seg med. Snart har Albania sin finale

Men nå skal det handle om de franske finalistene. Jeg har hørt og sett alle én gang, på et ganske bra Hi-Fi anlegg med YouTube som kilde. Før jeg gir min vurdering har jeg ikke sjekket noe om hvilke av disse som regnes som favoritter på oddsen og andre steder.  Jeg kjenner heller ikke til noen av artistene fra før. Så dette er rett fram mine førsteinntrykk. 

Jeg vurderer alle fra 1-10

Barbara Pravi: "Voila". 8/10


Det blir vel neppe franskere enn dette. Foreløpig har jeg ikke fått teksten oversatt. Men noen ganger kommuniserer helheten tydelig nok. Her er det sjel og nerve. Låta er produsert med få instrumenter, og celloen, piano og kontrabassen som er så framtredende i lydbildet er tydelig akustisk. En tidløs låt med nerve. Morsomt med dette gode, gamle, klassiske chanson-grepet mot slutten der sangen tilsynelatende går fortere og fortere som en gylden karusell på tivoli. Jeg synes Eurovision er på sitt beste når de konkurrerende låtene representerer smaken i deres hjemland. Dette er en låt som ikke kunne kommet fra Sverige eller Danmark. Dette er Frankrike på tre minutter. Selv om den i mine ører også blir litt vel intens. 


Peux-Tu Me Dire: "21 juin le duo" 4/10
Peux-Tu Me Dire: "21 juin le duo" 4/10

Gladlåt med tropiske elementer og en typisk inngang til refrenget "un, deux, trois oi oi oi oi ejå" Så er det trommer som skal understreke rymen, akkurat som forventet. Noen lekne, klangfulle gitarstrenger krydrer det hele. Det er ikke dårlig. Men det blir veldig syntetisk synes jeg. For at denne typen låter skal fungere for meg må det være autentisk trøkk i bassen og i rytmen. Artistene kompenserer for manglende trøkk så godt de kan, men kommer ikke i mål hos meg i alle fall. 



Philippine: "Bah non" 8/10

Philippine: "Bah non" 8/10

Nå snakker vi. Her gynger rytmen groovy og litt seigt avgårde. Den er dynamisk hele veien. Noen ganger er kompet nesten ikke tilstede i det  hele tatt, før det kommer for fullt i refrenget. Phlippine leverer låta med mørk mystikk og tilstedeværelse. Dette er forblir spennende, selv om den er disiplinert produsert, og aldri går "over the top". En av tre mulige vinnerkandidater i den franske finalen. 


LMK: "Magique" 5/10

LMK : "Magique" 5/10

Denne får jeg dessverre ikke helt tak. Selv om jeg ikke er opptatt av alt skal virke nytt og moderne for å være bra, så låt dette litt datert. Det er noen dubstep elementer her som ikke tilfører låta noe annet enn litt syntetisk patina. Ellers er låta for meg ganske uinspirerende, uspennende, men ikke dårligere enn midt på treet. 


PONY X: "Amour fou" 9/10

Pony X: "Amour fou"  9/10

Men her er jeg med! Dette er dynamisk og spennende, selv om det er en suggererende rytme som bare surrer og går jevnt under det hele og som drar meg med. Falsett med trøkk er ikke lett å få til, men her blir det tøft hele veien. Den får jo ingenting gratis i denne visningsvideoen. Men dette kommer til å bli tøft også på scena. Jeg klarer ikke å sitte rolig hvis jeg ikke må. Dette kan helt klart være vinneren av den franske finalen. Den kan også gjøre det bra i Rotterdam. 

Juliette Moraine: "Pourvu quòn aime" 6/10

Juliette Moraine "Pourvu qu'on aime"  6/10


Som Barbara Pravi er også Juliette i chanson-landskapet, men dramatikk og klassisk arrangement med et piano sentralt i lydbildet. En melankolsk, litt mindre intens sak enn Barbara sin. Dermed blir den kanskje også litt mindre engasjerende. Samtidig som den kanskje treffer bredere fordi den ikke gjør så mange krumspring og er noe mer tilgjengelig enn "Voila". 


Cephaz: "On a mangé le soleil" 6/10

Céphaz: "On a mangé le soleil" 6/10
Slentrende gitarbasert gladlåt som skiller seg litt ut. Et veldig enkelt og sjarmerende refreng som fester seg lett. Men det kan blir for lett og nonchalant også. Cephaz går litt i den fella. Det er koselig, veldig lettbent, men også friksjonsløst. Helt greit lissom. 

Amui "Maeva": 2/10

Amui "Maeva" : 2/10

Joda de greier å synge tostemt. Kanskje til og med trestemt. Og joda, de har greid å laste ned et par beats på nettet. Dette har de greid å legge en del akkorder oppå. Så har de satt noen ord her og der, og gått ut på scena og håpet på det beste.
Det holder ikke særlig langt for meg. Dette er spinkelt og ikke noe bedre enn hva jeg forventer i kjelleren hvor reiselederne på en sydentur har laget show i kjelleren. 




Andriamad: "Alléluia": 5/10

Andriamad "Alléluia" : 5/10

 En språklig forvirret og repeterende sak dette. Det starter et sted og forblir der hele låta gjennom. Noen litt etniske elementer i retning av det vi hørte fra Amina  er forsøkt lagt inn her, uten at de for meg gir det løfte slike elementer ofte kan gi. Dette blir så på det jevne at det går i glemmeboka. 


Ali: "Paris med dit (Yalla ya helo!) 7/10


Ali "Paris me dit (Yalla ya helo!)"  7/10

For en lovende start. Her skal vi dras inn i art-popens verden. Det forblir ganske elegant, men mystikken blir litt borte. Det hele stopper litt opp, selv om det er fengende nok. Jeg kan like monotone sanger, men de må aldri bli kjedelig. Her blir det for repeterende for min smak. Selv om de skal ha ros for å ha tatt noen klare valg i studioet. De skal ha kred for disiplin til å "kill their darlings"

Casanova "Tutti" 2/10

Casanova "Tutti" 2/10

For meg blir dette dessverre litt for spinkelt og kjedelig. Enda en sang med lala, oi, oi. Ikke noe galt med det, men det bør lede et sted for å fungere. Her er det lite å henge seg fast i. Det blir bare litt kleint. Som om Vidar Villa skulle ha kastet gitaren og stilt som låtskriver, uten å opptre selv, men sette det bort til en som kanskje kom til fjerde runde i Idol.
Melodien er riktignok tydelig og iørefallende, og består glatt kasse-gitartesten. En test som består av å sjekke om en låt blir like bra eller bedre om du fjerner all produksjon og sitter igjen med kun et piano eller en gitar. 


Terence James: "Je t´emménerai danser": 4/10

Terence James "Je t'emmènerai danser" : 4/10


Dette blir også spinkel, ganske tynn suppe. Det er pop som ikke irriterer, men ikke gleder det heller. Noe tilløp her og der til noen originale grep i produksjonen, men de drukner i det middelmådige. 




























Hva med......Ane.Fin?

Ane.Fin fra Horten skal være et svært aktuelt navn i neste års MGP
(Foto: Skjermdump fra offisiell
video på YouTube)

Her er et nytt superhelt navn til neste års MGP. 

Maskorama og MGP har i alle fall det til felles at det på forhånd er nysgjerrighet og interesse rundt hvem som er med. I denne serien blogginnlegg under tittelen "Hva med.........?" sjekker jeg ut de siste ryktene, hintene og andre ting som leder mot en mulig MGP-deltaker. Tidligere har jeg skrevet om heavy-rock musikeren Jørn Lande. Les den artikkelen her: JØRN LANDE TIL MGP?

Artistene, låtskriverne og alt rundt MGP vil selvsagt NRK lansere helt selv. Derfor legger de selvsagt lokk på informasjon. Det er mange involverte i en slik prosess, og når mange vet er det umulig å holde en hemmelighet hermetisk lukket i flere måneder. Men NRK er gode på det. Det er de også i år, slik de var i fjor.

Det betyr likevel ikke at det ikke går rykter. Rykter som er mer eller mindre sannsynlige.

I det siste har jeg snappet opp et rykte om ei 29 år gammel jente fra Horten. Ane Finstad heter hun, og går under artistnavnet Ane.Fin. 

Hun har for få uker siden sluppet en ny singel. Låta "Hurts". Låta har hun skrevet sammen med Halvor Folstad fra Skinny Days. Du kan se videoen til låta her: 


Dersom det er noe i ryktene om at Ane skal være klar for MGP i 2021 så er det ikke første gang på en MGP-scene. I 2006 deltok hun i MGP jr. med låta "Trodde det var deg".



Ane Finstad sier til magasinet Yunkyard at hun har holdt på med musikk siden hun som 4 åring sang i bryllupet til tanta si. Hun har koret for flere rap-artister, og sier musikken hennes ligger i landskapet rundt R/B og pop. Det er første de siste årene hun har valgt å bruke mer tid på musikken sin, og gitt ut låter. I 2018 var hun oppvarmer på Parkteateret, uten å ha gitt ut en eneste låt. Så at hun er tøff nok til å kunne stille i MGP skulle det ikke være noe tvil om. 

Ane.Fins mest strømmede låt heter "Fast i deg" og var hennes debut i 2018.


Ane.Fin vil være et friskt og nytt navn for de fleste om hun deltar i MGP.  Det vil vel være som en debut å regne, selv om hun altså var med i MGPjr for 14 år siden. 

Jeg ønsker Ane Finstad lykke til med musikken uansett om det blir i MGP eller ikke. Selv om jeg tror ganske sikkert vi møtes i forbindelse med neste års store happening: Melodi Grand Prix. 

Fakta:

Navn: Ane Finstad.

Alder: 29

Fra: Horten

Utgivelser: "Fast i deg" 2018, "Ego" 2019, "Hurts" 2020, 

Facebook: https://www.facebook.com/ane.kjaerlig

Instagram: https://www.instagram.com/ane.fin/

Spotify: https://open.spotify.com/artist/4Jlq2xH8qZVpuCL4SQmFkm?si=tugteyfaREijytd7_-TyXQ

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCSd39pMohel-Posww_jsgWw


PROSENTVIS SANNSYNLIGHET FOR MGP-DELTAKELSE: 65%