I år får delfinale-arrangørene mer profiliring av stedet sitt ved at sendingene på lørdagsvkelden blir lengre, og at det er en sending i beste sendetid på NRK1 også på torsdag. Dette er et nødvendig grep. Det var særlig mye murring etter MGP2010 fra de lokale arrangørene over at de det året fikk for lite profilering.
I fjor ble det rettet opp ved at det i starten av hver delfinale kom en liten film fra stedet delfinalen ble arrangert i fra, i tillegg til de vanlige artistpresentasjonene fra ulike plasser på stedet der delfinalen blir holdt.
Erfaringene ser ut til å være at selve arrangementet i seg selv ikke går i pluss. 8 av 11 arrangører har gått i minus:
http://www.side2.no/underholdning/article3096879.ece
Men dette er de rene tall for selve arrangmentet. Da er effekten av kompetanse-overføring, markedsføring og direkte inntekter til næringslivet før, under og etter arrangementet ikke tatt med. Ørlandet har gjort undersøkelser som viser å arrangere den delfinale gir ca 27 millioner kroner i inntekter på grunn av profilering og inntekter. Her peker også Ørlandet på, selv om de toner dette ned, at MGP gir dem en profilering som kan være med på å styrke deres posisjon for å få tilført større oppgaver for Forsvaret, og dermed mer infrastruktur. De er svært ivrige på fortsatt å være en av arrangørene:
Jeg nevte kompetanseoverføring. I Alta har erfaringene vært gode, selv om den rene økonomien gjorde at de ikke kunne fortsette å arrangere. Her er en artikkel om hva Alta Videregående skole har fått ut av at MGP har blitt arrangert i deres hjemby. Dette er er kompetanse stedet kanskje ellers ikke ville hatt.
Noen steder er MGP helt direkte med på å holde hjula igang i en periode da det vanligvis er en stille sesong. På Kongsvinger måtte Vinger hotell permittere ansatte fordi det ikke lenger skulle arrangeres MGP i Kongsvinger.
Også på Ørlandet og området omkring peker både næringsliv og kommunen på at MGP sikrer aktivitet og inntekter på en tid da det ellers er helt dødt: "Det er bare å spørre næringslivet i Brekstad spesielt, og Ørland generelt, så får du svar. MGP-arrangementet arrangeres på en tid av året da det mer eller mindre er «dødt» her ute. Nå er det hektisk aktivitet med stor omsetning i en lengre periode, forteller Linda Haugen og Morten Rosenlund"
I Bodø har de også positive erfaringer:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6948875
Men det er mulig at arrangørene her føler seg litt lurt av Dinamo, og NRK. I kontrakten melom delfinale-arrangørene, NRK og Dinamo heter det, i alle fall var det sånn før, at ved å arrangere delfinalen så fikk de også opsjon på å arrangere den store finalen senere. Dette jobbet Bodø for, med den tidligere NRK-ansatte Tord Bertiniussen i spissen.
Som vi alle vet, ble det aldri noen finale i Bodø. Bare fem delfinaler.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6948875
Men det er mulig at arrangørene her føler seg litt lurt av Dinamo, og NRK. I kontrakten melom delfinale-arrangørene, NRK og Dinamo heter det, i alle fall var det sånn før, at ved å arrangere delfinalen så fikk de også opsjon på å arrangere den store finalen senere. Dette jobbet Bodø for, med den tidligere NRK-ansatte Tord Bertiniussen i spissen.
Som vi alle vet, ble det aldri noen finale i Bodø. Bare fem delfinaler.
Og selv om erfaringene har vært positive så har andre deler av kulturlivet i Bodø rast mot MGP-satsingen. Det er også tilfelle i flere andre delfinale-arrangørbyer.
For å oppsummere virker det som om det å arrangere en delfinale ikke er direkte lønnsomt der og da, men at det skaper ringivirkninger både før, under og etter arrangementet som er litt vanskeligere å måle. Derfor er kanskje å arrangere en delfinale et overskuddsfenomen, og ikke noe du skal hive deg i gang med dersom kommunekassa er skrapt. På den annen side: Det er kanskje da du skal gjøre det? Nettopp for å skape liv i kommunen? Likevel, dersom det lokale næringsliv tar det meste ar regninga er regnestykket litt enklere. For det ser jo ut til at det er næringslivet som får det meste av merinntektene som følge av en delfinale. Ørland har beregnet verdien av å arrangere en delfinale til 27 millioner kroner. Mange byer har valgt å arrangere delfinaler flere år på rad. Og jeg tror ikke de gjør det bare fordi de er ihuga Grand Prix fans, men jeg tror de gjør det fordi de ser det lønner seg. Enten rent økonomisk, eller omdømmemessig på grunn av samholdet som skapes rundt et slikt arrangement.
Jeg ønsker både Ørlandet, Florø og Larvik lykke til med arrangementet.
I fjor skrev jeg dette blogginnlegget om den litt dårlige informasjonen fra Florø før delfinalen.
Denne uka fikk jeg mail fra arrangørene om at de hadde lest blogen min, og lagt opp til mer informasjon både om Florø og om forberedelsene i 2012.
Christian Hope lovet blant annet å få satt igang denne siden: http://mgpflorø.no
Jeg har ingen klare meninger om hva som er lurt. Å arrangere eller ikke arangere. Men jeg håper dette innlegget kunne være med som et grunnlag å vurdere ut i fra for steder som kanskje kunne vurdere å melde seg som arrangør.
Selv har jeg tatt initiativ ovenfor Gjøvik for å få til en delfinale i Gjøvik Olympiske Fjellhall. Jeg tok initativ høsten 2010, og det ble dannet en liten komitè. Planen i første omgang var å reise til Skien for å se en delfinale, og snakke med arrangørene der om fordeler, ulemper, utgifter og inntekter. Dessverre ville ikke kommunen reise til Skien, eller vurdere det dengangen. Men jeg gir meg ikke. Jeg tror Dinamo og NRK mer enn gjerne ville hatt en finale inne i fjellhallen, og kanskje kommunen vil være med å vurdere dette senere en gang. Hvis Ørlandets beregninger stemmer vil et slikt arrangement være verdt 27 millioner kroner for Gjøvik om omegn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar