Sider

22.juli inn i Grand Prix sirkuset

For få minutter siden fikk vi vite nok en artist til MGP2012. Denne gang også i hentet fra særdeles unge rekker. Til tross far bare alderen på bare 15 og 16 år har Yaseen Asher (16) og Julie Maria Dahl (15) mye erfaring foran kamera og på scener. De er helter i NRK Super sin serie "AF1".  Jeg har ikke selv noe forhold til denne serien, men jeg har sett dem opptre på Spelemannprisen og i pausa på MGPjr. Dette kan love bra.
De skal synge låta "Sammen" som er en hylles til Norge og Oslo etter 22.juli. Det å dra 22.juli inn i MGP-sirkuset vil nok reise noen spørsmål, forståelig nok. 





16 april åpner rettssaken mot massemorderen som sto bak angrepene på Utøya og mot folk på gata og i Regjeringsbygget i Oslo. Rettssaken vil vare i ca 10 uker. Det betyr at rettssaken kommer til å være på sitt mest intense akkurat da den internasjonale finalen i ESC arrangeres i Baku, i Azerbaijan.
Mange sterke bilder fra Utøya vil være i media, kanskje vil vi som nasjon komme i kontakt med sinne mot drapsmannnen? Eller det kan komme andre følelser vi ennå ikke har fått kjent på.
Yas
Når Yaseen og Julie Maria så stiller opp i MGP-sirkueset med en låt med inspirasjon fra denne grufulle udåden så får det meg til å tenke.
Noen vil kanskje tenke at dette er usmakelig. At en ikke skal lage unerholdning ut av tragediene.
Dette er ikke vanskelig å forstå. Det er heller ikke vanskelig å forstå de som mener at vi kanskje kunne trenge et program som MGP og ESC uten å måtte minnes på det helt forferdelige som skjedde.
Også lett å forstå.
Noen kan nok også reagere på at akkurat en låt om drap på unge mennesker blir plukket ut med ballonger, fest og moro fra Per Sundnes og company. Det er også helt legitimt å hevde.

Så, hva mener jeg? Uten å være skråsikker mener jeg at det var hovedsaklig unge mennesker som ble rammet av tragedeien 22.juli. Unge mennesker og deres pårørende.
Og de unge har sin måte å takle tragedien på. De har sin måte å sørge på, sin måe å vise omsorg på, og sin måte å komme seg videre på.
At to unge mennesker bruker en sang i MGP til å markere sine opplevelser på, synes jeg er flott.
Og hvem har sagt ikke MGP eller ESC for den saks skyld kan brukes til å formidle noe ektefølt, noe varmt og noe viktig?

Jeg har selv jobbet lenge nok i NRK, for mange år siden riktignok, til å stole hundre prosent på at dette blir produsert på en verdig og nøktern måte.
22.juli har for meg også vært en påminnelse av viktigheten av å ha mer enn èn tanke i hodet samtidig. Vi må kunne sørge, fortvile og rase. Samtidig som vi kommer oss videre i livet, med det som gir livet vårt glede og mening. Derfor er det ikke for meg rart at 22.juli også får være med å prege MGP.
Skulle de vinne blir dette enda tydeligere. Da vil Yazeen og Julia stå og forsvare Norges ære, mens rettssaken mot gjerningsmannen er på sitt mest intense. Det kan kreve mye av både media, artister og publikum.
Men krevende vil rettssaken bli uansett, og kanskje kan en slik sang være med å støtte de mange unge som har sin måte å komme gjennom tragedien og sorgen på.

Jeg kan bare ønske lykke til!

Her er et videoklipp med dansegruppa AF1 som de to er med i på NRK Super:


3 kommentarer:

Anders M. Tangen sa...

Noen har spurt meg om denne sangen kan bli nektet i Baku fordi den har et politisk innhold. EBU har regler mot et for politisk budskap i ESC.

For det første tror jeg at denne låta "Sammen" ikke handler direkte om massakren på Utøya og i Oslo, men om samholdet som ble vist etterpå, og måten vi fikk støtte og varme fra verden rundt oss. Og et budskap om å stå sammen og ta vare på hverandre er selvsagt ikke politisk kontroversielt.
Og om så sangen skulle handle mer direkte om 22.juli så vil det neppe heller være ansett som politisk. Usmakelig kanskje ja, hvis det blir klissete. Men ikke politisk kontroversielt. Det finnes vel ingen som er FOR å skyte barn og ungdommer på en øy på grunn av deres meninger.

Det er jo mange sanger i Grand Prix som har hatt et mer eller mindre politisk innhold. Bare se på Peter Oscar fra Finland i fjor, med sin sang mot politikerne som ikke gjør nok for å redde miljøet. Samme tema ble sunget sterkt av Ukraina i 2010.

Brandenburger Tor og rivingen av Berlinmuren førte til fler sanger i ESC også, uten at de ble stoppet.
Utbygginen av Alta-vassdraget førte til sangen "Samiid Ædnan" i 1980 også.

Men Ukraina ble stoppet i 2009 på grunn av en sang som rent fonetisk kunne tolkes som om de sang: "We don´t want no putin".

Danmarks låt i fjor var også inspirert av revolsjonene i Midt Østen.
Så det er ikke noe nytt at store hendelser blir tema i ESC.

Anonym sa...

For en som jobber i NRK så syns jeg du tar rimelig lett på faktasjekk i denne bloggen her. Her er det fullt av feil og med den rollen du inntar som MGP-ekspert så er det nok rimelig mange som blir villedet.

Feks så var det ikke Ukraina, men Georgia som trakk seg med sin "We don't wanna put in".

Og Danmark sitt bidrag i år var ikke inspirert av revolusjonen i Midtøsten. I så fall måtte låtskriverne vært ganske så framsynte da bidragene ble sendt inn før jul i 2010 og opprøret i den arabiske verden foregikk i januar og februar 2011. At en eller annen la ut en video på Youtube etter AFILs seier i DMGP i slutten av februar som knyttet sangen til revolusjonen er en helt annen historie.

Så gidd og sjekk kildene dine da, og ikke framstill dine egne antagelser og synsing som fakta.

Anders M. Tangen sa...

Hei Anonym! Takk for viktig påminning :-) Det er viktig å skille mellom egne synspunkter og fakta. Og det stemmer at jeg blandet Ukraina og Georgia.
Men poenget mitt er det samme. Nemlig at det ikke er noe nytt eller uvanlig med sanger i ESC og MGP som er inspirert av saker med et mer eller mindre politisk innhold.