Sider

"Svensk" delfinale i MGP på lørdag.

Kim Rysstad og "Rainbows" er det norske bidraget i lørdagens
delfinale i MGP, og låta med størst vilje. Les min vurdering av delfinale 1
I går kom endelig de fire første låtene som skal konkurrere om finaleplass i MGP 15.februar i Trondheim. 
Det som slår meg med en gang er at låtene er godt pop-håndverk, som jeg blir glad av.
Men noe av det blir uoriginalt, med liten tilknytning til norsk musikkliv. 
Gjør det noe? Er det et problem? Kanskje. 
Her er i alle fall min vurdering av årets første MGP-låter. 


Lisa Børud : "Talking about us"
Tekst og melodi: Jimmy Jansson, Anderz Wrethov, Maia Wright og Laurell Barker

Årets første låt i den svensk/canadiske delfinalen av MGP, unnskyld "sørnorske" delfinalen er den svensk-canadiske låta "Talk about us".  Anders Wrethov har levert 17 bidrag til Melodifestivalen, og var blant annet med å skrive fjorårets svenske bidrag "Too late for love". Jimmy Jansson har med seks bidrag i årets Mello. Maia Wright er en ung svensk låtskriver, mens Laurell Barker kommer fra Canada og var med å skrive fjorårets Eurovision-suksess "You got me" som representerte Sveits.
Hva skjedde med regelen NRK innførte da de ville ha inn låter til årets MGP om at det skulle være minst én norsk låtskriver for å kunne delta? Dette sa NRK 2.mars : "Alle påmeldte bidrag må ha minimum en norsk låtskriver med på laget." 
Hva skjedde med denne regelen?
Jeg synes det er trist at norsk musikkbransje ikke i større grad omfavner MGP enn at NRK er nødt til å hel-importere bidrag fra Sverige, og bryte sin egen regel.
Så om låta og artisten.
Lisa Børud har jeg ønsket meg som artist lenge. Siden hun deltok i Stjernekamp, og danset for Alexander Rybak i Eurovision 2018 har hun stått for meg som en perfekt, norsk Eurovision-artist.
Hun kommer til å levere energi, smil og glede på scena. Denne låta oser da også av nettopp dette; ukompliserte rytmer og toner framført av ei lita, ung jente med det meste av livet foran seg.
I en urolig verden av dårlige nyheter er det ikke meg i mot med lettbent pop. Refrenget er nærmest som en barneregle, og er det av lørdagens låter som fester seg lettest. Nesten så umiddelbart at det nærmer seg det irriterende. Og slik er det jo ofte med Eurovision-låter med suksess, de fester seg lett.
Men det blir litt tomt og uoriginalt det hele. Derfor kommer den ikke opp mot toppen av min vurderingsskala.

Min vurdering : 6/10 



Raylee : "Wild"
Tekst og melodi: Andreas Stone, Anderz Wrethov,  Laurell Barker

To av de samme låtskriverne som har skrevet Lisa Børuds låt står bak også denne. Men den ene svensken er byttet ut med Andreas Stone. Han skrev også låta Raylee deltok med i 2015, "Louder". Han var også med å skrive Sveriges bidrag i 2019 "Too late for love".
Nok et helsvensk bidrag i norsk MGP.
Denne låta får meg umidderbart til å tenke på låter som "Fuego" fra Kypros med Eleni Foureira som kom på andreplass i 2018.
Men la gå med det, poplåter ligner ofte på hverandre. Og i Eurovision kan det noen ganger lønne seg å "ta en frekkas". Når et land nesten har vunnet med en type låt, så kan det være smart å "stjele" genren og låta et par år etter, og håpe at verden da er moden for å kjøre denne type låt helt til topps.
Jeg liker at Raylee mener å ha en mening med låta, om at alle passer inn og om likeverd.
Selv om det nok er formidling av danseglede og ryme som er det viktigste.
Denne låta er godt produsert med mange spennende detaljer, og en "hook" som folk nok vil rope til hverandre på Euroclub natta gjennom : Kokorokoko!
Dette er ukomplisert, vellaget moro på tre minutter, og jeg forventer tiger-posing, heftig dans og farger på scena på lørdag. I ekte Melodifestivalen stil.

Min vurdering: 7/10 



Geirmund : "Come alive"
Tekst og melodi: Eric Lumiere, Jonas H. Jensen, Niclas Rosström

På denne låta har det faktisk sneket seg inn en norsk låtskriver, Jonas H. Jensen. Låta er nok et resultat av låtskriver-leiren Out in the woods på Rena i sommer.
Eric Lumiere var med å skrive Litauens bidrag "Running with lions" i fjor.
Denne framføres av Geirmund Hansen, som er sangpedagog ved Høyskolen i Agder, og som deltok i The Voice i 2013. Han er artist, godt kjent på sørlandet og i Stavanger der han kommer fra.
Siden vi er godt innenfor bibelbeltet, geografisk, er det ikke vanskelig å legge en litt kristen tolkning på denne teksten. Her er referanser til å kjempe mot demoner, "the beast" og å komme inn i lyset og "come alive".
Dette er en av de litt mer musikalsk spennende låtene i denne semien. Og jo, faktisk, tilløp til litt sakral sang innimellom.
Men jeg er litt usikker på om den har den umiddelbarheten som trengs i delfinalen hvor det er vinn eller forsvinn i duellen, helt umiddelbart.

Min vurdering: 6/10



Kim André Rysstad: "Rainbows"
Tekst og melodi: Knut Bjørnar Asphol og Kim André Rysstad

Her kommer endelig et helnorsk bidrag skrevet av Knut Bjørnar Asphol og Kim selv. Knut Bjørnar Asphol er en allsidig kunstner og musikk-håndverker. Han produserte "That´s how you write a song" for Rybak i 2018 og har en gang sagt til meg at han gjerne vil lage sanger som er så tydelige at de kan spilles på et piano, eller gitar. Sangen må kunne stå på egne ben, uten altfor tung produksjon rundt.
I denne låta får vi en balansert mellomting. I versene er Kim veldig på hjemmebane fra folkemusikken. Det er ganske tydelige toneganger og fraseringer vi kjenner fra norsk "krulling", er det ikke det Kim kaller det?
Men så går det på mange måter fra Setesdal til Hollywood i refrenget. Da åpner hollywood trappa seg, og Kim kan stå og skinne i glansen fra regnbuen. Og muligens et og annet regnbueflagg i salen også.
Det er en helt ærlig og åpen referanse til James Bond låter her, det er har jo nærmest blitt en genre.
Hvorfor ikke? Det er musikalske virkemidler så gode som noen det, å lege litt med den typen produksjon.
Her henger alt godt sammen synes jeg. Teksten henger sammen med slik jeg kjenner Kims historie, som igjen gjenspeiles i melodi og musikalsk produksjon.
Hvis vi da også får et visuelt nummer som bygger opp under det hele på en troverdig, og ikke parodisk måte så er det stor mulighet for at dette blir bidraget som går fra delfinalen til MGP-finalen i Trondheim. Jeg synes i alle fall det hadde vært hyggelig å sende et norsk bidrag videre fra den sørnorske delfinalen, selv om jeg ikke skal bruke mot de andre låtene og artistene at de er hel eller halv-svenske. Dette framstår som låta med størst vilje denne delfinalen.

Min vurdering: 8/10

was 

Delfinalen ser du på lørdag på NRK1 klokka 19.55.





Ingen kommentarer: