Sider

Hvordan beholde ESC og MGP lengst mulig?

Hvert år siden 1956 har Europa hvert år feiret Eurovision Song Contest, eller Melodi Grand Prix som vi elsker å kalle det. Melodi Grand Prix er strengt tatt navnet på den tittelen du får etter å ha vunnet, mens Eurovision Song Contest er navnet på konkurransen. I dag er ESC verdens største musikkonkurranse og verdens mest sette TV-program. Kan vi få 55 nye år med dette sirkuset? 



Klikker du på videoen rett ovenfor får du se den første vinneren av Melodi Grand Prix; Lys Assia med sangen "Refrain". Siden har konkurransen gitt oss slagere som "Volaire", "Waterloo", "Congatulation", "Fairytale" og artister som Abba, Celine Dion, Cliff Richard, Shadows, Brainstorm. De fleste land sender i tillegg til den internasjonale finalen, en nasjonal finale hvor hvert lands bidrag kåres. Dette har vært hovedregelen også i Norge og konkurransen har gitt oss artister som Jahn Teigen, Halfdan Sivertsen, Bjørn Eidsvåg, Silje Nergaard, Tone Damli Aaberget, Wenche Myhre, Radka Toneff, osv. osv. Det er ikke grenser for hvem som har deltatt i årenes løp.

I perioder har de norske finalene vært tettere befolket med kjente artister enn andre. Dette har nok gjort at interessen for ESC og MGP her hjemme også har variert. Et høydepunkt når det gjelder interesse var nok på 80 tallet og nå de siste årene. Jeg husker hvordan jeg satt hjemme i Hunndalen i 1982 og hørte Ukeslutt på NRK. Nesten hele sendinga, med Per Ståle Lønning som programleder, var viet den norske finalen som skulle sendes samme kveld. Det var året da Jahn Teigen deltok med Adieu. Det var mange interessante poenger for mediene med denne sangen. Norges hotteste pop-par, til alle tider, skulle opptre med en duett. Det ville vel være som om Morten Harket og Marit Larsen skulle gjøre en duett i 2012,  og at det begynte å gå rykter om at de nå kanskje også var kjærester.
Et annet morsomt poeng for pressen var den britiske professoren Renè James Herail var hentet inn fra et Universitet i Storbritannia fordi han hadde teorier om hvordan en vinner i ESC skulle være. Ved hjelp av computere regnet han seg fram til toneganger og lignende for å skreddersy "Adieu" til å vinne. Renè James Herail var også kunstner og forfatter og gikk rundt med gummistøvler på TV for å forklare hvorfor "Adieu" var en slik mulig internasjonal vinner.

Jeg kunne nevne andre historier fra den norske Grand Prix historien som har bitt seg fast i bevisstheten, jeg kunne også nevne internasjonale morsomme anekdoter. Det er jo nettopp alt som skjer i MGP og ESC av merkelige, men også flotte ting, som gjør at dette programmet fascinerer meg.
Uansett hvor strømlinjeformet og moderne ESC framstår dukker det opp de merkeligste ting på TV-skjermen i fullt alvor. Og slike merkelige innslag har det vært i 56 år.

Det jeg har på hjertet i dette innlegget er noen tanker om hvor lenge vi kan regne med å få beholde dette programmet på Europeiske TV-skjermer.  Hvorfor tenker jeg i det hele tatt tanken?
Ganske enkelt fordi jeg ser noen mørke skyer i horisonten:

  • Det er blitt et gedigent arrangement som koster mye å arrangere
  • Folk har ikke det samme forhold til TV-sendinger som før
  • Låtene fra ESC blir ikke lenger nødvendigvis store hits, utenfor konkurransen
Jeg tror det verste som kan skje for ESC er at et bittelite land uten noen særlig god økonomi vinner konkurransen. For ESC må være den eneste konkurransen i verden hvor det å vinne kan oppleves som en straff for vinnerlandet. Vinneren forplikter seg til å arrangere neste års finale, og i 2010 kostet det NRK 215 millioner kroner. Russisk fjernsyn svidde av 400 millioner i 2010. Hva skjer om Moldova skulle vinne i år? Eller Malta?
Det har skjedd før i historien av et vinnerland har sagt i fra seg ansvaret med neste års finale, men det er overhodet ikke vanlig. Med en usikker og skral økonomi rundt om i Europa kan diskusjonen om hvorvidt dette programmet er verdt pengene dukke opp allerede neste år, dersom et fattig land skulle vinne. Det er ikke sikkert at noen av de andre deltakerlandene da vil stå i kø for å arrangere, og da kan en livsfarlig diskusjon om ESCs berettigelse dukke opp. Da kan også det synkende seertallet bli et arguement noen vil trekke fram. 138 millioner så Alexander Rybak vinne i Moskva, 108 millioner så Lena vinne i Oslo.
Selv tror jeg at dersom et lite, tidligere Østblokkland vinner så kan nok Russland stå klar til å ta over. Mye tyder på at de elsker å vise seg fram for hele Europa gjennom et slik program. Men sikker kan vi ikke være.
Jeg mener at EBU burde gå sammen om å finne en annen måte å finansiere finalene på. Alle deltakerlandene burde være med å spleise på deler av arrangementet, slik at det å vinne oppleves som noe som virkelig belønnes. Da vil det meste av regningen være betalt på forhånd gjennom spleiselaget, men vinnerlandet kan kose seg med den prestisjen og reklameeffekten et slikt program gir.

Jeg tror at det vil bli med bedre låter, og større artister dersom alle land virkelig går inn for å ønske å vinne.  Et slik engasjement vil bli større dersom de ulike landene slipper å tenke på regningen for å arrangere en finale allerede i det de melder seg på. Bare tenk deg debatten i rike Norge om Stella skulle vinne igjen? Jeg er helt sikker på at avisenes nettfora da vil bli tapetsert med innlegg fra sportsinteresserte som frykter at de skal miste bildene fra fotball EM på norske skjermer, til fordel for paljetter og rariteter fra ESC. Men dersom vi slapp å tenke på at NRK alene må ut med 250 millioner kroner for å arrangere ESC 2012 kunne vi konsentrere oss mer om å glede oss over Stellas gode odds, at hun ligger Topp 5 på de fleste meningsmålinger og at hun er en reell vinnerkandidat.
Med et spleiselag vil det også være gøy om Malta eller Moldova vinner. Vi slipper å bekymre oss for at de ikke evner å arrangere en finale.
For å bevare interessen er det også viktig å beholde ordningen med at de fem store får bli direktekvalifisert. De mest folkerike, og tradisjonsrike landene i ESC som Italia, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Spania slipper å kvalifisere seg gjennom en semifinale, fordi de betaler det meste av gildet, og fordi deres deltakelse sikrer et større seertall. Kanskje burde Russland også innlemmes blant de store, slik at de blir seks.
Sannheten er at uten Øst Europa ville seertallene vært katastrofalt lave, og debatten om ESCs berettigelse ville vært mye mer levende. Som fan er jeg derfor utrolig takknemlig for deres inntreden i sirkusmanesjen.

Så, hva er konklusjonen. Blir det 55 nye år med paljetter, modulasjoner, svensk-norsk krangel, skuffelser, tårer og jubel? Tja, kanskje? ESC har vist en fantastisk evne til fornyelse. Fra en trang, liten fagjury til telefonstemmer. Fra et lite, eksklusivt publikum til full folkefest. Og fra en liten intern vest europeisk hendelse til en internasjonal begivenhet som binder øst og vest sammen.
Fortsetter EBU fornyelsen under sin norske sjef Jon Ola Sand er det håp. Spleisefinansiering av finalen vil være en slik fornyelse. Mer satsing på tilretteleggelse for seerdeltakelse via nett er en annen.
Det er også viktig at NRK og de andre EBU-landene fortsetter å øke prestisjen for å få med gode norske låtskrivere og artister. Da er det også viktig at vinnerlåtene spilles på radiostasjonene til de som arrangerer finalen. Det er for eksmpel en gåte at NRKP1 ikke har "Haba Haba" på spillelisten sin. Det er  med på å underminere MGP og ESC som et prestisjeprogram som har evne til å skape hitlåter.

Det gir stor prestisje for EBU å arrangere ESC. Det tror jeg er med på å sikre programmet levetid i enn å lang tid. Det er en fest også for journalister, TV-folk, musikere og andre. Bare det at TV-folk liker å få jobbe med dette sammen med kolleger fra resten av Europa er med på å sikre videre liv. Dette er så moro, for så mange at det vil falle de fleste tungt for brystet å legge det ned.

Jeg er i alle fall derfor trygg på at vi har minst ti år foran oss med både MGP og ESC. Jeg håper på enda flere år, men tror vi får ta et tiår om gangen.
Og neste år skal vi kanskje til Oslo igjen? Norge er en favorittene til å vinne, også i år. Så hold dere fast NRK!

Norge starter som nummer 2. Bra eller dårlig?

I dag ble rekkefølgen trukket til de to semifinalene. Norge skal ut som nummer to i den første semien. Etter Polen, og før Albania. Det er ulike meninger om hvor dårlige dette startnummeret er. Jeg ser at ulike folk har ulike meninger om dette. Jeg mener at dette helt klart er et ugunstig startnummer.
Men det er ikke sikkert startnummeret har så mye å si. Likevel, vi får i alle fall ikke noe drahjelp gjennom denne trekningen.
På den ene siden er det bra at vi har en stusselig låt etter oss. Albania er ikke tippet som noen sterk kandidtat til å kvalifisere seg, eller vinne. Men det som er litt dumt er at vi starter etter Polen som også er en uptempo låt. Det hadde nok vært best om vi hadde fått en ballade rett før oss, slik at vi kunne være en kontrast som folk la merke til.
På den annen side så er det jo en ny ordning fra og med i fjor at folk kan ringe og stemme med en gang de hører en låt, og ikke vente til etter at alle låtene er framført. Dette er nok med på å redusere betydningen av startrekkefølgen.
Mange sier at start nummer to er en ulykke, nesten uansett. I semiene er det ikke nødvendigvis slik. I 2010 gikk både Russland og Armenia videre fra start nummer to. Det samme skjedde med Israel og Sverige i 2008. Mens verken Tsjekkia eller Irland gikk videre i 2009 fra sin start nummer to. Men nå skal det sies at Tsjekkias låt i 2009 var katastrofalt dårlig. Og at Irlands EtCetera ikke var helt stødige i sin framføring.
Vi får uansett ikke gjort noe annet enn å kryse fingrene og håpe det beste. Stella er uansett en populær dame på oddslister og meningsmålinger.
Faren er selvsagt at Haba Haba er en så stor favoritt at alle tror den kommer til å gå til finalen uansett og glemmer å stemme. Spennende blir det i alle fall!


1: Polen (wild card)
2: Norge
3: Albania
4: Armenia
5: Tyrkia
6: Serbia
7: Russland
8: Sveits
9: Georgia
10: Finland
11: Malta
12: San Marino
13: Kroatia
14: Island
15: Ungarn
16: Portugal
17: Litauen
18: Aserbajdsjan
19: Hellas (wild card)

Andre semifinale, 12. mai:

1: Bosnia Herzegovina
2: Østerrike
3: Nederland
4: Belgia
5: Slovakia (wild card)
6: Ukraina
7: Moldova
8: Sverige
9: Kypros
10: Bulgaria
11: Makedonia
12: Israel
13: Slovenia
14: Romania
15: Estland
16: Hviterussland
17: Latvia (wild card)
18: Danmark
19: Irland
Jeg vil takke brukeren "Eurogroover" på NRKs debattforum for MGP som har laget denne statistikken for hvordan det er gått med toere i ESC de siste åra:
2010:
Russland nr. 7 i semi 1
Armenia nr. 6 i semi 2
Spania nr. 15 i finalen (ja, pluss at de sang til slutt også...)

2009: 
Tsjekkia nr. 18 (og sist) i semi 1 - ingen overraskelse akkurat...
Irland nr. 11 i semi 2 - kunne kanskje tjent på å starte senere. 7 av 10 kvalifiserte land startet etter startnr. 12!
Israel nr. 16 i finalen

2008:
Israel nr. 5 i semi 1
Sverige nr. 12 i semi 2 (men reddet av jury)
Storbritannia nr. 25 (og sist) i finalen, men jeg tror UK ville endt sist uansett hvilken startposisjon de hadde hatt dette året. 

Fra tidligere år ser man følgende:
2007:
Israel nr. 24 av 28 i semien
Spania nr. 20 av 24 i finalen

2006:
Bulgaria nr. 17 av 23 i semien
Moldova nr. 20 av 24 i finalen

2005:
Litauen nr. 25 av 25 i semien
Storbritannia nr. 22 av 24 i finalen

2004:
Hviterussland nr. 19 av 22 i semien
Østerrike nr. 21 av 24 i finalen

2003:
Østerrike nr. 6 av 26

2002:
Storbritannia nr. 3 av 24

2001:
Island nr. 22 av 23 

2000:
Nederland nr. 13 av 24

Diger satelitt og Led-skjermer og Norges startnummer

Dette er en spennende dag for alle ESC-fans.  Startrekkefølgen har erfaringsmessig mye å si for resultatet. Sjelden vinner låter med veldig tidlig startnummer, hevder noen. Andre hevder at er låta br nok vinner den uansett.
Hva du enn mener om dette, så trekkes i alle fall startrekkefølgen for semifinalene i dag klokka 13.00.
Da får vi vite om Stella skal starte som nummer 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 , 9 eller 10. Vi vet allerede at hun skal starte i første halvdel av første semi. De fleste mener nok at det vil være en stor fordel å trekke startnummer så seint som mulig. Andre vil mene at dersom vi må starte tidlig så er startnummer 1 veldig gunstig, fordi det er et startnummer som er lett å huske. Stella vil i så fall åpne hele ballet i Düsseldorf i semifinalen 10.mai.
Trekning av rekkefølgen kan du se direkte på nettet her klokka 13.00, tirsdag 16.mars.

Og hva slags scene skal Stella stå på?  I dag har vi fått vite at det skal være en stor scene med en diger LED-skjerm bak på 18x60 meter. Det blir også ledskjermer i gulvet.
Foran scena kommer det til å stå en gedigen 40 meter diger satelitt!!!!
Mulig dette blir bra, men for meg høres det utrolig Harry ut. Siden vinnerlåta i fjor het Satelite er refereansen overtydeli. Men, jeg synes det blir utrolig selvdiggende å bruke dette i år i scenedesignet. Som om vi i fjor skulle lage en evntyrskog på scenen fordi vi hadde vunnet med "Fairytale". Jeg får bare lyst til å rope: "Grow Up!" til Tyskland.
Men, det er mulig det blir aldri så stilig, og at min skepsis er totalt overdreven.
Vi får se.
Det blir 26 kameraer i aksjon under sendingen. Postkortene vil være inspirert av ulike smaker rundt om i Europa.

Og Norge ligger fortsatt høyt på oddsen

Nå, i kveld har vi fått alle låtene. Les gjerne mitt andre innlegg med bedømming og link til alle deltakerne i årets ESC.
Men morsomt er det at selv etter at alle land har funnet sine låter som skal konkurrere, så holder vi oss i toppen.
Vi er nå på nesten delt førsteplass med Frankrike fortsatt.
Tyskland som vant i fjor, var på samme tidspunkt da på fjerde plass.
Vi er på andre. Det er altså ingenting som tyder på at Norge IKKE skal kunne vinne dette.

http://www.oddschecker.com/specials/tv/eurovision/winner

Mine terningkast og vurderinger av årets ESC

Her er nå min vurdering av samtlige låter, med unntak av Azerbadjan som har sin finale søndag 13.mars.
Jeg tror kampen om seier kommer til å stå mellom Estland, Norge, Bosnia og Storbritannia.








Semifinale 1
(10.mai klokka 21.00 på NRK1)

Aurela Gaçe - Feel the Passion





Albania stiller med en diva med flott stemme. Aureta Gace er stjerne i hjemlandet. Som vanlig har Albania varslet at de vil omarrangere låta fram mot finalen, og de skal også synge på engelsk. Kanskje vil det løfte denne låta som akkurat nå egentlig ikke går noen vei. Likevel bør denne ha potensiale.  Terningkast: 3


Emmy - Boom Boom
HeHe. Her kommer Norge med "Haba Haba" og skal konkurrere med låter som heter "Boom Boom" og "Da Da Dam". Enkle titler er tydeligvis en trend i år. Armenia kommer med en låt som er livsfarlig å undervurdere. Refrenget er av dem typen du ikke i villeste fantasi ønsker ha på hjernen, men som havner der likevel. Jeg lover, i morgen står du og tar ut av oppvaskmaskinen mens du synger "Boom Boom Shaka Laka....." Jeg tror dette går rett til finalen! Synd for oss, bra for Armenia  Terningkast: 4


AZERBADJAN
Eli & Nikki - Running Scared
Jøss, Azerbadjan ble det siste landet som valgte låt, hvis da ikke Hviterussland endrer låt på målstreken. Men for en låt! Dette er faktisk en av mine absolutte favoritter. Dette er moderne, tøft, godt produsert. Jeg har ikke hørt liveversjonen så bedømmingen er basert på studioversjonen.
Liker melankolien, tyngden i kompet og kontrasten til den mannlige vokalens lyse stemme. 
Terningkast: 5

Paradise Oskar - Da Da Dam





Jeg synes de burde gjøre låta ferdig før de presenterer den for Europa. Dette høres ut som meg når jeg setter meg i den blå femtitallsstolen hjemme og lager skisser til sanger. Ikke synger han særlig støtt på tonene i "refrenget" heller. Ja, dette er naivt og søtt, men dessverre virker det som om sangen Paradise Oscar vet det så altfor godt.
Mulig folk biter på dette. For meg blir det mest komisk. Heller ingen stor konkurrent for Stella tror jeg.  Terningkast: 2


Eldrine - One More Day





Jeg vet foreløpig lite om denne vinneren, siden den ble kåret for få minutter siden. På grunn av tidsforskjell er finalen nettopp avsluttet. Nå er klokka 17.00 her i Norge.
Men låta den er kul! Eldrine er artisten og låte heter "One More Day". Rap og rock i skjønn forening. Endelig noe moderne, og en real utfordrer for Stella om kvalifisering fra semifinale 1. Terningkast: 4


Loucas Yiorkas ft Stereo Mike - Watch my dance
Loukas Giorkas feat. Stereo Mike vant den greske finalen med låta “Watch my dance”. Som vanlig sender Hellas en hunk, eller er det kanskje to? Den ene rapper, og han andre synger. Låta er som vanlig ganske inspirert av lokal kultur, men innimellom her sniker det seg inn rap. Låta starter som en rap-låt, men det blir kanskje litt rotete det hele. Men Hellas kommer som regel høyt opp, det gjør de nok i år også. Men sceneshowet må rettes opp. En skulle tro at dette er produsert av en svenske i Melodifestivalen. Her krabbes og hoppes det oppå et gedigent bord. Relativt meningsløst, som mange av de sceniske påfunnene i Melodifestivalen også er i år.
Terningkast: 4

Sigurjón's Friends - Aftur heim





Island representeres i år av Sigurdjons Friends. Sigurdjon selv skulle vært med i islandsk Grand Prix, men døde rett før delfinalen. Vennene hans stilte likevel opp med låta, uten Sigurdjon og vant! Dette er også en av de akustiske med strengeintstrumenter. Riktig så sympatisk, men er redd dette blir for anonymt. Ikke noen sterk konkurrent for Stella.
Terningkast: 2


Daria Kinzer - Break A Leg
"Break a leg" er et uttrykk som kommer fra teaterverdenen hvor det etter overtro betyr ulykke å ønske noen lykke til. Derfor sier man "break a leg" i stedet. Her er det klassisk eurodisko, uten at det vel er noe som gjør veldig stort inntrykk. Nesten så jeg lurer på om de har gjort gjenbruk av back-tracket til Charlotte Perellis "Hero" fra 2008. Kan aldri vite.
Usikker på kvalifisering. Alle kan jo ikke gå videre heller.
Terningkast: 3

Evelina Sašenko - C'est ma vie





Evelina Sašenko  vant 24.februar med låta “C'est ma vie ”. Og jeg tror jeg helt sikkert kan slå fast at vi ikke skal til Vilnius neste år. Vinner Litauen så tilbyr jeg meg å spise en av Therese Johaugs sokker til lunsj. Føler ikke at det er et veldig risikabelt veddemål. Det er  i mine ører litt synd at de valgte denne låta. For I programmet sang Evelina også låta “For what Ill pray”. En sang som jeg tror sikker kunne kvalifisert seg til finalen. Det tror jeg ikke skjer med Litauen i mai.
Terningkast: 1


Glen Vella - One Life





Malta stiller med en låt som kunne kommet fra Sverige både hva angår stylingen og låta. Glen Vela er en slik discosanger som mange Grand Prix fans elsker. Og jeg skal være enig i at det blir ingen skikkelig Eurovision finale uten noen sånne. Dette er vel greit nok, men heller ikke noe å danse på bordet av. Denne konkurrerer i samme delfinale som Norge og skal nok spise litt av samme matfat som Stella. Vi satser på at Stella har spissere albuer og forsyner seg grovere av stemmene enn Malta.
Terningkast: 3


Stella Mwangi - Haba Haba 





Norge skal ut blant de ti første låtene i semifinale 1. En litt vanskelig startposisjon i utgangspunktet. Låta til Norge skiller seg ut ved at den er den gladesete av alle som hittil er klare i semifinale 1, 10.mai. Vår låt har både dunkende, moderne disco og afrikanske rytmer. Hvis Øst Europa også blir med på dansen så bør vi klare kvalifisere oss, til tross for vanskelig utgangsposisjon. Denne låta har tittelen, sjarmen, budskapet, troverdigheten, unikheten, historien og dansen. Jeg slår til med lit ekstra raus terning av ren patriotisme
Terningkast: 6


Magdalena Tul - Jestem





Polen ligger stabilt høyt på smaksbarometerne med låta si "Jestem" som synges av Magdalena Tul. Låta kunne vært skrevet av en svensk trommemaskin fyr til Melodifestivalen.
Koreografien hennes er interessant. Det ligner mer på yoga enn noe annet. Er disco-yoga den nye vinen i treningsverdenen. Jeg skjønner meg ikke helt på denne
Terningkast: 4

Homens da Luta - A Luta É Alegria
Dette må være en spøk. Jeg tror at arrangørene her har blandet Eurovision Song Contest med Revyfestivalen på Høylandet. Merkelige folk i rare klær står med plakater og redskaper og synger denne revyvisa. Visstnok skal den ha referanser til en politisk sak i Portugal for tida. Synd, for Portugal hadde en del andre gode bidrag. Garantert ingenting som kvalifiserer seg.
Terningkast: 1

Alexey Vorobyov - Get You 
Er det rock, er det Elvis? Er det engelsk? Er det russiskengelsk?
Låta er produsert av den merietterte RedOne med svensk-marokkanske røtter. Artisten gjør i alle fall en bra jobb foran studiomikrofonen. Låta låter ganske moderne, og med et lettfattelig refreng. Men faktisk liker jeg versene bedre, de kan nesten minne litt om David Bowie. Jeg tipper Russland i Topp Fem striden i år.
Terningkast: 4






Senit - Stand By
San Marino deltar for andre gang med en klassisk radioballade, som jeg synes er ganske koselig. Bra stemme, i alle fall i studioversjonen. Klassisk oppbygging, med en litt glidende gitardetalj i refrenget. I 2009 klarte Johanna fra Island en andreplass med den flotte og sterkw balladen "Is it true", som fortsatt surrer og går på radiostasjoner i Europa. Ikke mange hadde tippet den til en andreplass. San Marino er et lite land det også, med en stor stemme og en god ballade. Men jeg tror ikke denne kvalifiserer seg. Det er for mange sterke land i semi én, med tradisjonelt flere gode venner enn hva San Marino kan regne med støtte fra.
Terningkast: 4


Nina - Čaroban





Her er det bare å finne fram eggeshampoen og slengbuksa. Interiøret og 70-tallsmusikken stiller den serbiske artisten Nina med i låta Caroban.
Selv sliter jeg litt med å få taket på denne låta. Men jeg ser de danser, jeg hører de spiller på trompet og at de har kjoler som ser ut til å være laget av krimpelin. Jeg misliker det ikke, men kan ikke si jeg elsker det heller. Tviler litt på kvalifisering til finale her. Det må i så fall være på grunn av vennetjenester fra naboer.
Terningkast: 3


Anna Rossinelli - In Love for a While





Som i fjor var Sveits et av de første landene til å plukke låt tin ESC. Anne Rossinelli synger en glad ukulele-låt som får tankene mine til å fly langt inn i sommeren. "In Love for a while" har t fengende refreng, og en brukbar sanger selv om vibratoren kan gå på litt for høy spenning innimellom, noe som preger syngemåten lit vel mye. Uansett så er dette Europa enn i Øst Europa. Men Anna har fått reist en del rundt og sunget låta si, blant annet i Armenia på TV. Så kanskje det gir resultater. 
Terningkast: 4


Yüksek Sadakat - Live It Up
Dette var slett ikke verst! I fjor valgte de Mnanga til å representere landet og klarte en flott annnen plass. Årets artitster er også vel etablert I hjemlandet, og stiller med en låt jeg ikke hel klarer å genrebestemme. Og det er faktisk litt befriende. Noen synes kanskje dette blir litt rotete, men ved tredje gangs gjennomkjøring satt denne der den skulle. Tyrkia har mange arbeidere spredt rundt om I Europa som dermed kan stemme på hjemlandet sitt fra det landet de bor i. Derfor er Tyrkia alltid et land å regne med. Er ganske sikker på at Tyrkia kvalivifiserer seg til finalen I år også
Terningkast: 5

Kati Wolf - What About My Dreams?
Så har vi en av disse låtene igjen da. Som starter lissom litt rolig, før det på en slags merkelig måte skal ta av. Dette er ikke lett for meg å få tak på. Mye skriking, med påtatte "tøffe" gitarer, og uten et melodisk refreng å hekte seg opp i.
Terningkast: 2


ASERBAIDSJAN (Oftentliggjøres 14.mars)
Eldar Gasimov and Nigar Jamal 

Semifinale 2 (12,mai klokka 21.00 på NRK2) 

Witloof Bay - With Love Baby





Men den riktige belgiske låta er altså en acapellasang med Witloof Bay. Og sangen "With love baby".
Nå kan jeg ikke fordra acapella, men jeg hører jo at de er dyktige på det de gjør.
Har likevel litt vanskelig for å se for meg dette som en stor magnet på telefonstemmer fra Europeere. Likevel vil nok juryer være svake for dette.
Terningkast: 2


Dino Merlin - Love in Rewind





Tenk om Jahn Teigen stilte opp igjen. Det ville vært litt sjarmerende og hyggelig? Omtrent slik føltes det kanskje da Dino Merlin stilte opp for Bosnia. Han er superstjerne på Balkan og lager musikk inspirert av den lokale kulturen. Sangen han stiller opp med er "Love in Rewind", og er en litt sån slentrende ompa-ompa låt som jeg virkelig elsker. Den får meg instant i godt humør og den vinner seg ved flere gjennomhøringer. Den ligger godt an på meningsmålinger og vil garantert komme seg til finalen. Synes det er litt artig at artistene ikke en gang later som om de kan å spille på instrumentene.
Terningkast: 5


Poli Genova - Na inat





Polly Genova heter denne rockejenta som gjør så godt hun kan. Låta heter "Ni Inat"
Jeg får vel egentlig bare lyst til å si Natti Natt. For dette er slik øst europeisk rock vi her i vest Europa ikke skjønner så mye av. Ikke jeg i alle fall. Tror eller håper ikke at denne kvalifiserer seg videre fra andre delfinale. Bare synd denne ikke er i vår semifinale. Da hadde vi hatt en rimelig sikker låt til å ryke ut. 
Terningkast: 1


A Friend in London - New Tomorrow





Bandet "A friend in London" er ikke kjente i Norge, men andre deler av Europa kjenner godt til dette indie-rock bandet. De vant med en låt som heter "A new tomorrow". Danske aviser var ikke preget av nyheter om bandet etter seieren, men om plagiatbeskyldninger. Det er ikke mulig å skjule at refrenget er identisk med som sommerhit Andreas Johsnon hadde i Sverige i 2006 som het "Sing for me". Du kan høre den HER. Makan til tydelig plagia har i alle fall jeg til gode å høre. Det gjør det vanskelig å vurdere den danske låta på egne premisser. Men hvis ikke Andreas Johnson foretar seg noe med dette, så skjer det sikkert ikke noe. Og da kan Danmark nå langt. Helt sikkert kvalifisert for finale. Terningkastet preges av at dette etter min mening er et plagiat. Da blir det som en skiohopper som gjør et godt hopp, men faller
Terningkast: 1


Getter Jaani - Rockefeller Street 





Ahhh, så herlig. Endelig noe originalt, fengende og profesjonelt. Getter Jaani og henes "Rockefeller Street" er virkelig en mulig vinnerkandidat. Det er tøft, søtt, moderne og catchy. Showet er akkurat passe avdempet, men stilig og lekkert gjort. Estland har nå dyttet Norge ned på et par meningsmålinger om hvem som vinner det hele. Kanskje bør Estisk TV telle opp grunkene i kassa for å se hva de gjør dersom de vinner?
Terningkast: 5

HVITERUSSLAND (Ny, korrekt låt)

Anastasiya Vinnikova - I Love Belarus

Så har diktaturet i Hviterussland slått til igjen og endre låt helt på målstreken. De påstår at låta ble endret fordi den de først valgte har blitt spilt før fristen. Jeg tror, som jeg spådde i et tidligere innlegg at en ble endret på grunn av den massive slakten låta fikk i alle nettfora og aviser.
Så har de endret det fra "Born in Belarus" til "I love Belarus". Jo, låta er bedre, mer etnisk hviterussisk og hakket mer fengende. Men dette er fortsatt irriterende nasjonalistisk propagandavrøvl plantet av et diktatur. Synd at ESC skal brukes til slikt. Terningkast: 1






Jedward - Lipstick





Tvillinger med høyt hår og utrolig energi! Låta "Lipstsick" elskes av mange, hates av fler.
Jedwards kom på sjette plass i  den irske utgaven av "X-faktor" og fikk nok mange stemmer av den grunn. Låta er kanskje fengende nok. I alle fall er den merkelig og fascinerende. 

Terningkast: 3

Dana International - Ding Dong
Husker du hin som vant for Israel i 1998 med "Diva"?  Ja det er hin, som er med igjen i år. Hin er det offisielle  ordet vi skal bruke på norsk om en transperson. Hin stiller i år med låta "DinDong". Jeg skal la åpenbare ordspill om tittelen ligge. Dette er en syltynn låt med ustø vokal, og uten trøkk i produksjonen. Dette bør i alle fall ikke kvalifisere seg. Tror ikke den gjør det heller. Tror tida for denne fyren er over. Mulig vi sees på danskebåten om noen år, Dana.
Terningkast: 2

Christos Mylordos - San Aggelos S'agapisa
Etniske middelhavsballader med fløyter og episke kvinnestemmer i bakgrunnen for en mer eller rmindre mystisk, og "sexy" mannlig vokal har sitt publikum blant ESC-fansen. Men nå er det ikke bare fansen som stemmer, men mest "vanlige" folk. For dem tror jeg at Christos Mylordou med låta San angelos s'agapisa blir litt for sær og spesiell.
Tviler på kvalifisering.
Terningkast: 4

Musiqq - Angel in Disguise





Boybandet Musiiq gjør som boyband ofte gjør. Sitter på barkrakker og synger sangen sin. "Angel in disguise". Sannheten er at dette er en helt ok låt servert med gode stemmer. Så får det heller være at det i rytmekompet er lagt inn noe slags hesteskogreier som kan minne om kompet på "Julekveld i skogen".
Likevel, dette er slett ikke verst. Usikker på kvalifisering, men tror de bør greie dette. De må bare rydde litt opp i framføringen.
Terningkast: 3


Vlatko Ilievski - Rusinka





Vlatko Ilievski kan ikke mene alvor med denne låta "Rusinka". Det MÅ være en spøk.
Ikke kan han synge, ikke er det rytme og ikke er det melodi. Jeg tar med en annen perle fra finalen i Makedonia for å vise hva vi "går glipp av". Kos deg:

Terningkast: 1

Zdob si Zdub - So Lucky





Vi vet veldig godt hva rødnisser er. Blånissene har vi også stiftet bekjentskap med, med sine høye blå luer. Fra Moldova kommer en gjeng svartnisser i alle fall med tanke på de svarte, høye luene. 
Zdob si Zdub rapper låta So Lucky på det som må være det spinkleste kompet jeg har hørt. Men det er jo balkanrock-takter over dette. En viss sjarm har det derfor.
Men kanskje litt i overkant rart. 
Sliter med å kvalifisere seg til finalen.
Terningkast: 2


3JS - Je vecht nooit alleen





Dette er sånn midt på treet rock-pop som ikke skiller seg ut i noen retning. Bandet kaller seg 3JS og låta heter "Je Necht Nooit Alleen". 
Terninkast: 3


Hotel FM - Change





På selveste nyttårsaften ledet halvt norske Ovi Martin rumenerne gjennom finalen hvor Hotel FM vant med låta "Change". Nok en happy-go lucky låt. Utrolig sympatisk framføring, og et refreng som kanskje blir litt i overkant hysterisk happy. 
Terningkast: 4


TWiiNS - I'm Still Alive
Irland stiller med tvillinger. Det gjør Slovakia også. En litt seig midt-tempo ballade som kanskje kunne gjøre seg som bakgrunnsmusikk på en video om ei jente som lykkes mot alle odds. Men det tror jeg ikke Twiins vil gjøre. Dette er gørr kjedelig, og uten noen melodiske eller rytmiske skift. Stay in the semi, please.
Terningkast: 2

Maja Keuc - Vanilija





Maja Keuc synger låta "Vanilija" så godt hun kan. Dette er slike ballader som alltid dukker opp i Grand Prix men som regel forsvinner like fort som de kommer. Dette blir for pretensiøst, ikke synger hun bra nok heller. Dessverre tror jeg ikke at Slovenia heller i år greier å kvalifisere seg.
Terningkast: 2

Fredrik Kempe prøver seg igjen. Med ESC-fiaskoer som "Hero" med Charlotte Perelli, "La Voix" med Malena Ernman og "My heart is yours" i bagasjen har han mage til å forsøke seg igjen. Denne gangen har komponeringsprogrammet hans på Macen klippet rytmen i introen fra denne låta til Boney M "Nightflight to Venus". Og det er han vel ganske ærlig på. Deretter har han laget en tekst hvor de første tekstrofene er: "Don`t say it is impossible, because I know it is possible". Sangen handler om en fyr som har lyst på ei jente, men ikke kan få henne før han er blitt populær. Det er ikke troverdig når good-looking Erik Saade på 20 år synger denne. Han danser selvsikkert rundt og synger om at han skulle ønske han var populær. Så går han inn i et glassbur som sprenges. Noe som ødelegger hans vokal totalt. Nei, dette er krampaktig, konstruert, kynisk, lite troverdig men likevel et irriterende effektivt refreng som fester seg. Denne kvalifiserer seg nok og havner rundt 12.plass tipper jeg
Terningkast: 2


Mika Newton - Angel
Også i år har det vært rot i den ukrainske finalen. Finalen har blitt utsatt, vinneren har sagt hun heller vil synge en annen låt, og det har blitt annonsert ny finale, men da har konkurrentene trukket seg. Hva som skjer nå vet vi egentlig ikke. Fristen for påmelding er 15.mars. Foreløpig er det dette sidrumpa, lissom pompøse våset som er påmeldt fra Ukraina. Vi får se hva som skjer på målstreken. Ukraina fikk bøter i fjor for å ha meldt inn låta si for seint. Det blir nok dyrt i år også.
Terningkast: 2

Nadine Beiler - The Secret Is Love





Nadine Beiler. Nadine Beiler. Lær deg navnet. For dette er en ny stor stemme som fortjener rampelys og svære scener framover. Låta hennes "The secret is love" er en mektig ballade som kunne vært skrevet av Michael Jacskon. Gospelaktig kor om å ta vare på hverandre og kjærligheten. Kanskje presser de littt for mye inn i en enkel låt, men du verden som hun leverer. Soleklar kvalifiseringskandidat. Mulig topp fem i finalen.
Terningkast: 4



FINALE 
(Lørdag 14.mai klokka 21.00 på NRK1)

Amaury Vassili - Sonniu 
Snakk om å skille seg ut! Flere bekjente med erfaring fra ESC tror dette er årets vinner. Jeg er ikke uenig! Det er ganske modig å stille med et operanummer, som egentlig ikke har særlige pop-elementer i seg. Opera i ulik form har aldri gjort stor suksess i ESC. Malena Ernmann prøvde for Sverige i 2009 uten å lykkes veldig bra. Hviterussland forsøkte seg i fjor og havnet nesten nederst. Likevel er dette noe annet. Det er rent, det er vakkert og det skiller seg ut. Kommer til røske med seg det som er av jurypoenger, og vil trekke stemmer fra kvinner i alle fall i vest og sør Europa. 
Terningkast: 5

Raphael Gualazzi - Follia d'amore





Italia er tilbake i konkurransen etter mange års fravær. De har vært savnet. De rykker rett inn med lommeboka si, og er virkelig med å betale store deler av kalaset sammen med Tyskland, Storbritania, Spania og Frankrike. De er dermed direkte kvalifisert.
Italia er mest kjent for sine tunge ballader, men i år stiller de med en frisk jazzy låt som Alexander Rybak kunne ha skrevet.
Som tidligere sender Italia vinneren av SanRemo-festivalen til ESC. Rafael Gualazzi heter den unge artisten som synger, skriker og spiller piano. Låta heter "Follia d`Amore".
Selv tror jeg dette blir for lite umiddelbart til å hevde seg Topp Ti. Tyskland har prøvd seg med jazz før og ble belønnet med en 18.plass. Jeg er redd det ikke går bedre for Italia i år. Selv om låta er musikalsk mer enn god nok, så krever den flere enn en gangs gjennomhøring. Høster nok likevel mange jurypoeng

Terningkast: 3

Lucía Pérez - Que me quiten lo bailao
Spania hadde sin finale fredag 18.februar og ut av dette kom unge, sjarmerende Lucie Perez med låta "Que haria cortigo". En særdeles enkkel liten sak, som dessverre fester seg lett på hjernen. Visuelt forstyrrer de merkelige Zumba-danserne i bakgrunnen en del. En av de enkle med nesten akustisk komp. Spania er direkte kvalifisert til finaen 
Terningkast: 3

Blue- I Can 
Blue gjør comeback i ESC. Blue hadde flere hits på 2000-tallet. Blant annet med en låt hvor de tok utgangspunkt i temamusikken fra Flåklypa Grand Prix. Dette er veldig solid pop synes jeg. Virkelig en låt som helt fint kan spilles på radio uten at noen vil mistenke det for å være en Grand Prix låt. Dette er gutter som har erfaring med store opptredener og massivt trøkk fra presse og ståk. Storbritannia må finne seg i et storfavorittstempel i år. Men skal jeg si hva jeg mener, så tror jeg ikke det holder helt til seier. Til det er låta kanskje litt for lite "show", og litt for solid produsert for radio. Men, det hadde vært moro med seier til Storbritannia for å få opp interessen for ESC der borte. Men vil de takle OL og ESC samtidig! Jeg tror de slipper.... Men lykke til!
Terningkast: 4


Lena - Taken by a Stranger 





Stefan Rab, komiker og tysk delegasjonsleder bestemte allerede i fjor at vinneren fra Oslo også skulle synge for Tyskland på hjemmebane. Gjennom endeløse TV-sendinger har Lena derfor sunget sang etter sang etter sang. Til slutt så hun drit lei ut. Men fredag 17.februar hadde tyskerne bestemt seg for "Taken by a stranger". En ganske merkelig, monton sak som du enten elsker eller hater. Den er skrevet av Grimstad jenta Monica Birkenes, bosatt i Hollywood. Muligens for sær for Topp Ti.
Terningkast: 4