Sider

It´s going up, up, up......


Nest sist ut i første semi er Ukraina. Det er økt spenning og militær konflikt mellom Russland og Ukraina for tida. Jeg håer at det ikke stopper noen av landene i årets Eurovision. Årets artist heter Go_A og har spesialisert seg på å gjenfortelle tradisjonelle ukrainske historier,  med et elekstronisk lydbilde. Det er som en transe-skapende musikk. Det drar deg med inn i et landskap som virker fremmed, mystisk og energisk. Men vil jeg bli med inn hit? Huldra lokker hun også, med lys, vakker stemme. Men det er ingen god idé å bli med henne inn i hula hennes. 

Jeg aner ikke helt hva jeg skal skrive om årets låt fra Ukraina. For denne låta får meg til føle meg teit. Det er veldig mange jeg kjenner som elsker denne. Det er vanlige folk, og det er folk som kan mye om musikk. Mens hos meg treffer denne sangen bare ørene, og ørene sitter på hodet. Det når virkelig ikke til hverken hjerte eller mage. 

Så dette vekker ingen særskilt følelse hos meg. Fra starten av har jeg bare vært glad når låta er over. De synger om å vekke våren. Om å lage støy. Vokalisten Kateryna benytter en sang teknikk som kalles "white vcoice". Hun åpner på en måte opp hele apparatet sitt, og lar det på en måte komme det som komme skal gjennom halsregionen. Det er akkurat det hun gjør. Det er noe ufiltrert over det hele. 

Første gang jeg hørte dette, så var det virkelig bare fælt for meg. Det var nesten så jeg ikke klarte å høre hele. Men jeg er ingen skipper i Eurovision-sammenheng. Er en låt med i ESC så har jeg den på spillelista mi. Det gjelder alle som en. Dette gjør at jeg når Eurovision er her i Mai, så liker jeg på en eller annen måte de aller fleste. Nå begynner jeg å forstå denne litt også.

For ja, det er jo ganske kult. Og virkelig et adelsmerke for Eurovision. Du får ikke dette noe annet sted. Generiske pop-låter uten røtter i hjemlandet har vi jo nok av ellers. Jeg tror ganske sikkert at denne klarer seg greit til finalen. Der tror jeg også den kan komme høyt. Jeg vil ikke bli super-overrasket om den skulle vinne hele greia heller. Fordi den er så spesiell, så kompetent, har så mye gjenklang i Øst-Europa og fordi den definitivt er en snakkis. 

Min vurdering 4/12




Ingen kommentarer: