Sider

Hva med.......? Ylvis?

Foto: Hentet Fra Ylvis egen YouTube-kanal. 
Det finnes muligens like mange meninger som det finnes seere om hva MGP skal være. En seriøs musikkfestival? Et lørdagsunderholdningsprogram? En reinspikka festaften med lettbeint pop? En blanding?
Jeg tilhører de som vil ha en blanding. MGP skal gjenspeile den norske musikksmaken i all sin bredde, og så finner vi den som både gjenspeiler den norske smaken best akkurat den kvelden, og som vi tror vil kunne gjøre det best i den internasjonale finalen.
Det finne en norsk showmusikk-duo som jeg mener vil kunne fylle alle disse kriteriene i seg selv: Ylvis!



Noen ganger kommer det noen merkelige fenomener som ingen kunne forutse eller kalkulere seg fram til. Selv om det var gutta i Stargate som var med å finslipe og  produsere "What does the fox say", så var det Ylvis-gutta som sto bak låta, idéen og framføringen.

De siste åra har det vært vanlig å ha med et innslag i den norske finalen som bikker mer over til show og underholdning, enn musikalske kvaliteter vi tenker vil hevde seg i Eurovision. "En godt stekt pizza" og "Moren din" er to slike eksempler på låter som ble hitlåter her hjemme. Men som jeg tviler på ville hevdet seg internasjonalt. Fordi jeg tror du må ha bakgrunnskunnskap om norsk kultur, og norske referanser for å kunne "catche" disse låtene.

Men Ylvis greide gjennom "What does the fox" seg å lage en låt som både er morsom og en veldig catchy og godt komponert pop-låt. Det er intet mindre enn en prestasjon.

Derfor ville jeg gjerne se Ylvis i en MGP-finale med en låt som er fengende og musikalsk spennende i seg selv, men som har det tilleggs-elementet ved seg at den er underholdende ved at det blir en "dille" ut av den.

Ylvis er både habile til å bevege seg til musikk, de har utstråling og musikalitet. Dette vil derfor ikke bli det samme som å slippe til Christian Valen som ikke spilte på det han er best på da han var med i MGP. Ylvis må ikke delta med en seriøs, prensiøs poplåt. Men med en typisk Ylvis-låt som er musikalsk bra, men også akkurat passe våsete.

Jeg har med glede fulgt disse musikalene de har laget om aktuelle saker på TVNorge, og det har i flere episoder hvert låter hvor jeg har tenkt: Dette var en glimrende låt! En slik ville jeg hatt i MGP.

Jeg tror ikke det er urealistisk at Ylvis kunne tenke seg å delta. De er lekne og liker å boltre seg i ulike formater. Gutta er nå 39 og 36 år gamle, og har bevist såpass mye at de er av typen som kunne tenke at de ikke har noe å tape på delta. Deres karriere står ikke på spill om de ikke skulle vinne den norske finalen.

Fakta om Ylvis:
- Består av brødrene Bård og Vegard Ylvisåker. Opprinnelig fra Bergen (Hovedsakelig)
- Debuterte allerede i 2000 på Ole Bull scene
- Har hatt flere TV-show på TVNorge
- Gjorde enorm suksess med "What does the fox say" som fikk mer enn 50 millioner avspillinger på Youtube på kort tid og klatret høyt på Billboard. Og som etter det igjen har vokst seg til nærmere 800 millioner avspillinger. Altså snart en milliard. 
- I 2014 laget de påkostet show i Oslo Spektrum og solgte ut 8500 billetter.
- I 2018 har de laget "Stories from Norway" på TVNorge. 

Her er deres nest største suksess: "Stonehenge":


Og her et naturlig gjensyn og gjenhør med "What does the fox say":

Ingen kommentarer: