Sider

NRK jukset i finalen......påstår en del skuffede Plumbo fansS

NRK jukset under MGP-finalen påstår en del skuffede Plumbo-fans på ulike sosiale medier. 
NRK jukset for å hindre at Plumbo vant MGP. Konspirasjonsteoriene er mange. Noen av dem er så urimelige og absurde at jeg ikke gidder å bruke  så mye tid på dette på bloggen min.
Men jeg skal rydde opp i noen av dem. http://www.seher.no/889635/lars-erik-blokkhus-tror-ikke-nrk-har-jukset-med-mgp-resultatet





Påstand 1:
Programleder Marthe Stokstad sto plassert midt blant "Tooji"-plakater under sending. Dette var ikke tilfeldig.
Svar: Det er andre året at programleder under deler av sendingen står plassert på en platting ute blant publikum. Denne er selvsagt plassert nær scenen på felt 004 i salkartet for Oslo Spektrum. Dette er det feltet som først selges ut når billettene legges ut for salg hos Billettservice. Vi var fem og kjøpte billetter første timen etter at de ble lagt ut, og satt også slik til at vi kunne komme på TV med våre plakater. Men vi tok ikke med våre Nora-plakater slik vi hadde tenkt. Hadde vi gjort det, så hadde det også vært Nora plakater i TV-bildene rundt Marte. Bortenfor oss satt tre med Plumbo-luer. Disse hadde heller ikke plakater. Men hadde de hatt det, så tror jeg ikke vakter hadde tatt disse fra dem, for å så å utstyre dem med Tooji plakater. Det er for dumt. Felt 004 er fansens felt under MGP, fordi det er gode plasser og MGP-fans kjøper billetter tidlig. Og blant MGP-fans sto Tooji sterkt.

Påstand 2:
Per Sundnes sin oppfordring i starten av sendinga om å stemme med hjertet, men også være obs på at vi skulle gjennom en semifinale med stor Østblokkdominans for å komme oss til finale, var et hint om at folk ikke måtte stemme på Plumbo?
Svar: Hva er logikken i dette? Det Per Sundnes sa er et faktum. Hvis Plumbofansen mener at dette rammet deres låt spesielt, så sier de jo samtidig at låta deres ikke er den riktige å sende for å komme oss til finalen i Baku.

Påstand 3:
Det ble laget kort stemmetid i finalen bare for å hindre Plumbo i å vinne.
Svar: Det er ikke uvanlig med "korte stemmevinduer" i MGP. Det er faktisk vanligere enn avstemning gjennom hele finalen. Måten å stemme på har variert gjennom årene. Noen år har du kunnet stemme hele lørdagen helt fra morgenen av. Men det har ofte før også vært brukt slike "stemmevinduer". Som regel har man da sett låtene, og stemt under pausenummeret. Og det var da ikke slik at vi som stemte på Nora eller Tooji hadde noe lenger tid til å stemme på våre kandidater? Hvorfor skulle dette ramme Plumbo spesielt? Om du mottar 100 eller 100 000 stemmer spiller egentlig ingen rolle, det er jo andelen av stemmer som avgjør rekkefølgen. Og Tooji samlet flere stemmer enn Plumbo på de minuttene som var til rådighet.
EBU har også kommet til at det er mer rettferdig med slike stemmevinduer, enn å stemme gjennom hele sendingen. Derfor går de tilbake til denne ordningen i ESC-finalen i Baku, med et kortere stemmevindu etter at alle låtene er spilt. Det kan like gjerne være grunnen til at NRK gikk tilbake til denne ordningen i år.

Påstand 4:
Å nullstille stemmene i gullfinalen er noe som er blitt finni på, for å ramme Plumbo
Svar: I følge ESCNorge har stemmene i gullfinalen alltid blitt nullstilt, untatt i 2009, 2010, og 2011. Dette er altså ikke noe helt nytt påfunn. Stemmerutinene i gullfinaler har variert fra år til år så lenge MGP har eksistert. Og igjen: Alle kunne jo stemme i gullfinalen. Også de som ville stemme på Plumbo. Jeg ser  heller ikke her hvordan dette skulle kunne ramme Plumbo spesielt. Hadde det vært Nora som reagerte, eller Bobby Bare, så kunne jeg til nød skjønt frustrasjonen. De var jo tross alt litt oppe og snuste på gullpokalen, men Plumbo var ikke i nærheten en gang.

Påstand 5:
Per Sundnes og NRK drev en aktiv kampanje mot Plumbo i dagene før finalen.
Svar: I VG ble en del Grand Prix-eksperter intervjuet om Plumbos sjanser internasjonalt, siden Plumbo var storfavoritter. Da uttalte Per Sundnes at folk ikke måtte undervurdere sjansene for at Ola Nordmann kunne gjøre det bra internasjonalt. Han henviste blant annet til en del tyrkiske fans. Og blant annet var det en reportasje om Plumbo på NRK Ukeslutt samme lørdag som finalen gikk. De var også nesten eneste gjest i det andre førprogrammet med Jan Åge Fjørtoft

Påstand 6:
Vi som stemte på Plumbo fikk ikke stemmene våre registrert.
Svar: Velkomen i klubben. Vi satt og stemte som gale i de minuttene med avstemning på Nora og Tooji. Men innimellom kom ikke stemmene gjennom på telefonnummeret jeg stemte på. Fikk også en del meldiger om mislykkede SMS-sendinger. Har hørt det samme fra folk som stemte på Reidun Sæther. Så alt tyder på at dette var helt vanlig overbelastning ved slike avstemninger, og rammet alle likt.


Det er sikkert enda mange flere konspirasjonsteorier.
Det er i det minste litt underholdende, men de er i grunnen lette å tilbakevise med fakta.
Det viktigste i en konkurranse er at reglene er like for alle. Og jeg kan ikke se noe av årets avstemningsregler rammet Plumbo spesielt, eller favoriserte Tooji spesielt.

Jeg skjønner alle som er skuffet over at deres favoritt til å representere Norge i Baku ikke nåde helt opp. Enten det var Bobby Bare, Nora eller Plumbo.
Men jeg tror dette var så enkelt som vokalisten i Plumbo Lars Blokkhus sier:
-Jeg tror folk stemte på den de mente var best, og gratulerer Tooji med seieren.

Og jeg har på bloggen hele tida sagt at finalen var mer åpen enn det media syntes å tro. Så resultatet var ikke veldig overraskende på meg. Hadde Tooji og Nora på topp. Så det kan jo hende at det var så enkelt som at Plumbo var litt hauset opp på grunn av andre ting enn at de hadde den låta som ville gjøre det best i ESC.

10 kommentarer:

Keith Timmons sa...

Bra skrevet! Helt enig med deg.

Anders M. Tangen sa...

Tusen takk. Føler jeg bruker litt mye ord og energi på dette. Men faktajuks og løgner som gjentas og gjentas blir litt irriterende. Da må man fram med t-skjea ;-p Særlig det med plakatene er veldig underlig at noen kan påstå synes jeg. Det finnes lissom 5000 øyevitner.

Julia sa...

Dette var en god representasjon om fakta rundt saken.

Anders M. Tangen sa...

Takk skal du ha Julia :-)

Anonym sa...

Dette innlegget boikotter du sikkert, du vil jo kun ha de som er enig med deg til å skrive her!

Det er morsomt å se all den energien dere anti Plumbo snobber har brukt på å unngå Plumbo til Baku. Håper dette kostet dere meget.

Denne figuren som vant kommer til å floppe i Baku, som alle andre ville gjort, også Plumbo. Vi hadde ingen artister som kan gjøre det skarpt i Baku denne gangen, og denne karen som vant ryker ut tidlig. Norsk kulturelite hausa opp Stella ifjor, hehe.

Ingen tvil om at nordmenn nå har lært, det blir ikke brukt mange penger på sms stemmer fremover, de fleste stemmer kommer jo ikke frem.

Es sak du glemte, men du er vel ikke teknisk nok. Når det er så mye pes med sms trafikk er det de som er i de store byene som får sms først igjennom. Sjekk med Telenor og du ikke tror det! Og de i byene stemte ikke meget på Plumbo.. dette visste din venn Per og andre.

Disse 5 minuttene tapte Plumbo på da de har den aller største fanskaren av alle, og alle fans mobiliserte seg for å stemme de til gull. NRK fostod det (sikkert ikke du).
NRK så at jo lengre stemmetid, jo større ble muligheten for at Plumbo vant. OK, det er jo rettferdig slik at ikke enkeltgrupper stemmer for 1000 vis av kroner, og det argumentet kjøper jeg. MEN, dette ble tilpasset av NRK pga Plumbo var storfavoritt, ser dere ikke har pannebåndet deres ramlet ned.

Alle stemmer ble nullstilte føre gullfinalen. Dette betød at Plumbo ledet på det tidspunktet!

Fint kultureliten og snobbene brukte laang tid og mye energi på å legge om hele systemet, håper det kostet dere meget!

En sak til du glemte er at Plumbo går ikke fra 80% favoritt til 4. plass på et døgn. Det sier seg selv det.

Plumbo er sikkert takknemmelig for å slippe Baku, så det er fint bandet og deres fans slipper å gjennomføre et pliktløp til u-europa.

MGP graver sin egen grav på denne måten, det er det ingen tvil om, håper seertallene går til bunns.

Så får du hilse Per da... kozzzz

Terje H.

Anders M. Tangen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anders M. Tangen sa...

Neikj, hvorfor skulle jeg fjerne kommentaren din. Det er et fritt land, så jeg har ikke behov for å stoppe kommentarer. Jeg synes kommentaren din står fint for seg selv :-) Skal selvsagt hilse Per S, hvis jeg får vite hvem jeg kan hilse fra? Men vet ikke om jeg får treffe han. Har aldri kjent han. Men så klart, ser jeg han på bussen skal jeg hilse han fra Terje H, Anonym :-)

Anonym sa...

Stemte på Tooji eg, kom ikkje alltid gjennom med sms mine eg heller ;-)

Anders M. Tangen sa...

Ja det var stor frustrasjon hos mange av oss som satt og stemte som gale på Tooji, at så mange stemmer ikke ble kvittert tilbake. Reidun-gjengen var også tydelig frustrert over det også. Så det at ikke alle stemmer kommer fram er ikke uvanlig i slike TV-avstemninger, og det rammer ganske likt. Og dersom det rammer de som får flest stemmer mest, så var det jo Tooji det gikk verst utover. Han vant med 90 000 stemmer.

Anonym sa...

Til de som tror vi kommer til å floppe, så blir det IKKE pga sangen,
Heller det at det er en haug med Østblokk land i Semi 2 som alltid stemmer på hverandre.
i vår Semifinale er både
Serbia, Belarus, Ukraina, Macedonia, Armenia, Bulgaria, Estonia, Slovakia, Croaita, Litauen, Tyrkia, Bosnia, forutnom Malta, Sverige og Nederland. Semi Finale 2 er uten tvil det tøffeste, men heldigvis stemmer både Frankrike, Storbritania og Tyskland i vår semi så kanskje det kan " redde " oss..