Sider

MGP-finalen er fortsatt helt åpen. Alt kan skje.

Nora Foss Al-Jabri kan vinne på lørdag
Jeg har vært tilstede ved de fleste norske Grand Prix finaler siden 1984. Alltid har jeg tippet som noenlunde riktig vinner på forhånd. Aldri før har det vært så vanskelig som i år. 
Jada, jada jeg har fått med meg at "Plumbo" framstår som favoritter både på oddsen og på Dagbaldet MGP-barometer. Men jeg er ikke så sikker på at lørdagens finale blir en "walk in the park" for Plumbo. Jeg tror mer på Nora og Tooji på seierspallen, med en brumlende amerikansk bjørn luskende i kulissene. Hvorfor jeg tror dette? Les mer her. 

I 2009 var Alexander Rybak soleklar favoritt foran finalen. Litt mer åpent var det i 2010 da Didrik tok seieren hjem, rett foran nesen til Bjørn Johan Muri og hans "Yes Man" som havnet på fjerde. I fjor var VG-lista tapetsert med bandet Sie Gubba og deres singel "Alt du vil ha", som også fikk radiospilling i ukene med delfinaler, og i uka før finelen. Så kom Stella Mwangi seilende inn de siste dagene før finalen og stakk av med seieren.
I år er det Plumbo som har ligget lengst på iTunes lista med en MGP låt fra årets startfelt. Nå ligger Ola Nordmann på 8.plass, mens Tooji med Stay ligger på 21.plass. Så må vi helt ned til 60.plass for å finne neste MGP låt. Der ligger Nora Foss Al-Jabri med "Somewhere Beautiful".  Så ligger Lise Karlsnes med "Sailors" og Bobby Bare/Petter Øien med "Things Change" rundt 80.plass.

Dette trenger ikke bety all verden, men kan være en indikasjon på hvilke låter folk har festet seg ved. Jeg tror vi finner vinneren blant de som har vist seg å kunne holde seg i alle fall innenfor Topp100 på iTunes lista.  Jeg tror meg andre ord at kampen om seier står mellom Plumbo, Nora Foss Al-Jabri, Lise Karlsnes, Tooji, og Nora Foss Al-Jabri.
Men, som vi så i fjor så er det ikke nødvendigvis slik at Plumbo seiler inn til seier fordi de har ligget lengst på iTunes lista. Sie Gubba gjorde det samme i fjor, men Stella føk forbi i innspurten i finalen i Spektrum. Tooji har bare vært i folks bevissthet i tre hele dager, men ligger likevel på en 21.plass, mens Plumbo har vært i medias søkelys, og dermed folks bevissthet fra 14.januar da Spelemannprisen ble delt ut. Kan Tooji være årets Stella? Denne artisten som bare kommer inn i innspurten og vinner det hele?
Tooji stiger i alle fall dag for dag på Dagbladets MGP barometer, som baserer seg på spillinger på Spotify. Kanskje treffer han toppformen på lørdag? Han har har startnummer èn. Det er en stund siden startnummer èn har vunnet, men det skjedde i 2000 da Charmed vant med "My heart goes boom".  Men et startnummer avgjør ikke en finale.

Nora Foss Al-Jabri kan også komme seilende inn og finne toppformen i innspurten. Det er ingen andre ballader i årets startfelt. Hun har et okey startnummer i siste halvdel av finalen, noe som statistisk er bedre enn å starte i første halvdel. Dessuten har hun en tekst og en historie om å savne noen som har dødd. Hun synger til sin avdøde venn Dag Stokke, som døde av kreft tidligere i år. Det er mange som kan kjenne på de samme følelsene etter et år som 2011. Kanskje er det nettopp Nora som treffer en tidsånd? Etter dunkende discorytmer, hes, nasal og heseblesende hoing om Ola Nordmann og tonnevis med pyro så kommer Nora inn på scenen, med sin enkle kjole og synger en sang om savn, og sorg men som likevel er en optimistisk sang! Det er mesterlig gjort av den lille jenta med den store stemmen, og kan være akkurat det som folk vil stemme på, på lørdag.

Plumbo er åpenbart favoritt også. Kanskje den største. Men det er slett ikke avgjort før alle stemmene er talt. Bandet Plumbo, og låta Ola Nordmann splitter folket. Noen elsker den, og noen hater den. Nå er det ikke minus-stemmer i MGP. Men hadde vi hatt det, hadde jeg vært enda mindre trygg på Plumboseier. Noen er provosert av sanger som de har gitt ut tidligere, og som de mener vitner om et kvinnesyn de vil ta avstand fra. Kanskje er det bare ment humoristisk fra Plumbo, men en sang som dette splitter folket og skaffer ikke bare fans:

Plumbo er nok et band som noen elsker, og andre hater. Noen vil nok også huske diskusjonen rundt "Mokkamann"-kommentaren, og det vil skaffe Plumbo både sympati-stemmer, og det motsatte.
At de ligger så høyt på Spotify-spilling kan skydes at veldig mange synes låta Ola Nordmann er så flott, at de vil høre den igjen og igjen på Spotify. Men det kan også skyldes at låta er så omdiskutert at folk setter den på for å høre hva det dreier seg om, uten at de dermed vil stemme på dem som representanter for Norge i Baku.
Men låta har truffet en nerve i det norske folk. Kanskje er de nærmere den norske folkesjela enn mange kommentatorer og musikkjournalister skjønner?  Så lenge alle de som ikke vil ha Plumbo som Norges representanter ikke klarer å samle seg om èn annen favoritt, men sprer seg på alt fra Tooji, Reidun Sæther, Nora Foss Al Jabri så øker sannsynligheten for Plumbo-seier. Seiler derimot Tooji videre opp, slik både iTunes, odds og Dagbladets MGP-barometer tyder på, så kan han bli den motkandidaten folk kan samle seg om.
Så Ja, Plumbo er en sannsynlig vinner, men det er på ingen måte avgjort.

Bobby Bare og Petter Øien kan også lure i kulissene. De vant sin delfinale, og må dermed regnes med som seierskandidat. Den slåss nok om mange av de samme stemmene som Plumbo gjerne vil ha. Men jeg tviler litt på at hele det norske folk vil flokke seg omkring en 76 år gammel Countrystjerne i så stor grad at den vinner. Men låta er fin, og skiller seg også virkelig ut, slik Nora gjør fordi hun har den eneste balladen. Bobby Bare og Peter Øien har den enese countrylåta. Og det er da også en bra Countrylåt.

Vi har nå tre vinnere, hver fra sin delfinale. Det er fort gjort å gjøre den feilslutningen at disse tre automatisk er favoritter til å vinne også i finalen. Åste og Rikke vant en delfinale i fjor med "It`s not that easy", men kom ikke til gullfinalen da det virkelig gjaldt i Oslo Spektrum.
Så lenge vi ikke kjenner stemmetallene, så vet vi ikke hvor klart hver enkelt vinner i delfinalen har vunnet. Vant de med 30 stemmer, eller 100 000 stemmer. Vi vet heller ikke hvem av de tre vinnerne som har fått flest stemmer. Teoretisk kan derfor Tooji, som kom på andrplass i sin delfinale, ha fått flere stemmer enn både Plumbo og Nora Foss Al-Jabri. Ennå et argument for alt er åpent.

Jeg tror med andre ord at finalen på lørdag er mer åpen enn det kan se ut ved første øyekast.
De to som vil duellere i toppen tipper jeg jeg blir, og akkurat nå tror jeg Nora trekker det lengste strået fordi låta skiller seg mest ut, og blir lagt merke til hjemme i stuene.
Senere i uka skal jeg komme tilbake hvem jeg mner BØR vinne. Dette innlegget har tatt for seg hva jeg tror.

Her kan du høre de jeg tror det kommmer til å stå mellom på lørdag:



og:




4 kommentarer:

Anonym sa...

Uansett hvordan man snur og vender på ressultatene fra delfinalene så kan man hverken komme bort fra Plumbo eller Bobby Bare/Petter Øien.Det er nok slik at de som får flest stemmer i delfinalene rager høyest i en finale i 9 av 10 tilfeller.Spørsmålet om mulige vinnersjanser i Baku for en evt vinner kan avgjøre finalen.Stemmer man uavkortet etter låter med vinnersjanser har nok Nora og Bobby Bare/Petter Øien størst mulighet.Historien viser at yngre artister gjør det godt internasjonalt.Jeg er nok sikker på at Plumbo vil bli blant de 3 beste men tviler på at en ultra harry raller sang har noe i en semifinale og gjøre.Ser man på startfeltet i Baku er det nesten over før det har begynnt med tanke på at 90% av landene er østeuropeisk og stemmer på hverandre hvis man velger å sende Plumbo.Bobby Bare er en av verdenst største Country stjerner og har stor internasjonal appell.Sangen er en tradisjonell meget god låt som har gode vinnersjanser både i en semifinale og finale derfor den kommer til å skille seg ut.Derfor mener jeg at Norge bør sende en Bobby Bare/Petter Øien til finalen i år.

Anonym sa...

Det var vel strengt tatt a1 Didrik knep seieren fra.. De ble nr 2 og Bjørn Johan nr 4;)

Anders M. Tangen sa...

Joda, det stemmer jo. Men "Yes Man" var manges favoritt :-)

Anders M. Tangen sa...

Hei Anonym! Neida, det er klart at de tre vinnerne fra hver sin delfinale stiller sterkt. Men vi skal ikke lenger enn til i fjor for å finne en delfinale-vinner som ikke engang kom til gullfinalen.
Så Bobby Bare skal vi ikke se bort fra. På ingen måte.
Men den scorer ikke høyt, verken på spillelister, Dagbladets MGP-barometer eller på andre målbare smaksbarometre. Men som jeg skriver, så trenger ikke dette å bety noe som helst. Låta skiller seg ut, og er en koselig countrylåt. Men det var mange som syntes det var rart med en afrikansk låt i fjor, selv om Stella var norsk. Hvordan vil det da bli oppfattet med en vaskeekte amerikaner, uten link til Norge i det hele tatt? Jeg liker låta, men har litt trøbbel med noe som er så inmari importert. Selv om andre låter jo også har utenlandske bidragsytere.