Sider

KEiiNOs nye musikkvideo tydeliggjør fortellingen i "Spirit in the sky"

I dag kom vidoen til "Spirit in the sky" og jeg synes den tydeliggjør historien! Kanskje hadde jeg ønsket meg mer bilder fra norsk natur utendørs. Men her har altså KEiiNO som ikke har noen digre plateselskaper i ryggen brukt av egen lommebok for å gi oss en video. Og ut ifra de midlene som finnes hos slike uavhengie indie-artister så har de fått maks ut av det. 
Det vitkigste for meg er at videoen tydeliggjør budskapet i "Spirit in the sky", og den er leken og får folk til å smile. 

Årets Eurovision er stappfull av selvhøytidelige låter som skriker: Se på meg, se så smart og spesiell jeg er! Mens de står der med alvorlige ansikter.
Så kommer KEiiNO med et viktig og alvorlig budskap, men serverer det med lekenhet og glimt i øyet. Med denne videoen kom lyset inn i Eurovision. I alle fall nordlyset.
"Spirit in the sky" er på mange måter den låta årets Eurovision trenger.
En partylåt med et budskap.

I videoen ser vi kalde, forkomne arktiske mennesker stå fortapt og viljeløse. Så roper de på kraften. Kraften som frigjør oss til å være den vi er. I samisk sjamanisme er åndedyr gjerne symbolet på en slik kraft.
De roper på "spirit in the sky". Som svarer. Da er KEiiNO forvandlet til tre åndedyr. En sølvrev, en ulv og et reinsdyr. Åndene svarer.
I neste vers er det dialog mellom åndeverdenen og KEiiNO og lyset er der, friheten er der. Enten du er homofil, same, kvinne eller va du måtte være.

Parallelt med disse to verdenene ser vi ei helt vanlig jente fra den vanlige verden. Jenta slåss med å bli kvitt en ansiktsløs mobb som er ute etter henne. Hun roper også på kraften. Lengter etter å bli frigjort.

I 1980 sang Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta at en "joik har større kraft enn krutt".
Det er i denne låta joiken som representerer frigjøringen i fra refrenget og utover i låta.
Dette blir tydeligere gjennom denne videoen.

Jeg ser noen reagere på disse hårete ørene. Jeg synes de er søte. Og skal du først illudere åndedyr så må de nesten ha ører. Jeg tror ikke det hadde fungert bedre med plast-ører eller fluffy pels for å si det sånn.

Nå tror jeg ikke videoen i seg selv er en "change maker". Men den er med på å holde oss i favorittsjiktet. Og Tom Hugo har sagt at denne videoen ikke antyder noe som helst om sceneopptredenen, og den vil som kjent bli helt annerledes i Tel Aviv enn i Spektrum.
Så jeg håper og tror på en tripp trapp effekt her. At låta kom med en helt grei, men ikke fantastisk sceneopptreden i Spektrum. Så kommer en video, som er godt mottatt i kommentarfeltene. Men så er det enda mer å gå på, og låta vil skinne som en diamant på scena i Tel Aviv og vi vinner hele greia.
Vi må bare lage affirmasjoner og påkalle våre åndedyr for å få det til å skje. Mitt åndedyr er en kjempestor dachshund

Ingen kommentarer: