Sider

Hvem sender Norge til Tel Aviv?

KEiiNO var til stede på Samii Music Awards. Foto:iTromsø
En uke før den norske finalen i MGP er det kanskje mulig å begynne å gjette litt på hva Norge i år velger å sende til den internasjonale finale-uken i Tel Aviv i midten av Mai, og som ender med finalen lørdag 18.mai. 
Det er det jeg gjør i denne artikkelen.




I escNorge har vi live-stream sendinger i år med alle artistene. I intervjuet vi hadde med D´sound sa bassist Jonny Sjo det rett ut:  "KEiiNO knuser oss alle på strømmetall, så de har allerede tatt seieren. That´s a fact"

Jeg tror ikke det er fullt så enkelt. Men nesten.

I fjor var det èn låt som lå øverste på oddsen i uka før MGP; "Who we are" med Rebecca. En annen låt ledet med antall strømminger; "Moren din" med Vidar Villa. Mens det var en tredje låt som vant hele greia med nesten dobbelt så mange stemmer som andreplassen.

I år er bildet litt annerledes. KEiiNOs låt "A spirit in the sky" leder nå både når vi måler antall strømminger på YouTube og Spotify. De leder også klart på oddsen. I tillegg ligger de på topp på de fleste fanmålinger. De har nå 174.000 strømminger på Spotify, mens Adrian Jørgensen som ligger på andreplass har 87.000 strømminger.
På oddsen settes KEiiNOs vinnersjanser til 39%, mens Kjetil Mørland på andreplass settes opp med vinnersjanser på 14% i følge www.Eurovisionworld.com
Også på fanmålinger leder KEiiNO. På den populære appen "My Eurovision score-board" hvor fans over hele verden kan stemme på sine favoritter i både nasjonale og internasjonale finaler leder KEiiNO foran Kjetil Mørland, men ikke like suverent som de leder på oddsen.


Likevel tror jeg nesten vi må tilbake til 2009 for å finne en så stor favoritt foran den norske finalen. Fordi denne låta topper alle slags lister. Mens det før ofte har vært én låt som har toppet strømmelisten, mens en annen har toppet oddsen på forhånd, og noen ganger en tredje som har toppet fan-meningsmålinger.

KEiiNO virker på meg utrolig nøye i det i det de gjør. De har reist mye rundt i Finmark og spilt. De skal spille på Pride på Lillehammer nå på lørdag og på Elsker på kvelden.
De bygger seg en fanbase både i Nord Norge og blant alle som trives på Pride og på Elsker i Oslo.
Samtidig som det også er den låta som har fått noen av de beste anmeldelsene av kritikerne. Blant annet i Aftenposten. Robert Hoftun Gjerstad skriver:
"Dermed står vi igjen med den nye trio-sammensetningen KEiiNO, som på scenen er artistene Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo. «Spirit in the Sky» er en real poplåt som blander drivende rytmer med god sang på engelsk og samisk, og som leverer løft etter løft for fansen"

Om du går på YouTube og ser etter "My top ten in Eurovision 2019", eller om du søker etter react to vidoer så er gjennomgangstonen den samme. Alle har "Spirit in the sky" på topp, eller i alle fall i topp tre.

En av disse "react to" videoene er virkelig en klassiker:



På oddsen som tipper hvem som kommer til å vinne hele Eurovision er Norge nå oppe på en sjetteplass etter at låtene ble sluppet, og det har blitt klart at "A spirit in the sky" er en favoritt på de fleste lister: (https://www.oddschecker.com/tv/eurovision/winner)



Så, slik det ser ut nå så har KEiiNO et ganske fast grep om kjernepublikummet til Eurovision. Sannsynligvis er det flest av de som også stemmer på lørdag 2.mars.
I år som de siste årene vil en internasjonal jury ha et ord med i laget i finalen. De bestemmer 50% i valget av hvilke låter som skal til gullfinale. Mens seer-stemmene avgjør fullstendig i gullfinalen.
Slik det ser ut så langt er det ingenting som skulle true KEiiNOs favorittposisjon hverken hos en internasjonal jury, eller hos seerne.

Så er det det store menet. Og det menet er ganske stort. Det er ikke alltid klart at forhåndsfavoritten vinner i MGP. Vi skal ikke undervurdere kraften og energien i Hank von Hell sin låt "Fake it", og hans status posisjon blant sine fans.  Eller nordmenns elskelige forhold til norsk tekst, og melankolske ballader. Noe som kan bane vei for "En livredd mann" med Kjetil Mørland. Heller ikke skal vi undervurdere låta som er den nest mest strømmede låta "The Bubble" med Adrian Jørgensen. Fiskerøkteren fra Bindalen som har tatovert MGP-logoen på armen sin. Nordmenn elsker ofte slike askeladder som kommer fra sidelinjen med kassegitaren, et allsangvennlig refreng og rett fra jobb på et fiskeoppdrett ved kysten. Det er så folkelig at det overhodet ikke kan utelukkes at det er det som når helt fram til Tel Aviv.

Men jeg tror ganske sikkert, basert på studioversjonene, at vi får en gullfinale med "Spirit in the sky", "The Bubble", "Fake it", og "En livredd mann". Så tror jeg at "Spirit in the sky" vinner til slutt. Men som sagt så kan alt fortsatt skje. For eksempel kan Chris Medina med sitt "coldplay-aktige" nummer "We try" og trygge utstråling sjarmere seg til en gullfinaleplass. D´Sound har kanskje den musikalsk beste låta, som også er mest interessant orkestrert med en rafinert basslinje som kan gjøre at juryen skyver den helt inn i gullfinalen.


Og det store forbeholdet alle må ta er jo hva som skjer på scena 2.mars. Erlend Bratland har en låt som er produsert som en live-låt, plutselig løfter den hele greia. Eller folk vil ha party med Anna-Lisa, D´Sound eller Carina Dahl. Fordi de får til noe på scena vi ikke har forutsett.
En uke før finalen i 2017 lå JOWST nesten nederst på oddsen, dagen før finalen lå de på en sjette plass på Norsk Tipping sin odds. Og de vant!
Den gangen var den store favoritten en annen samisk låt "First step in faith". Den ledet stort på oddsen.
Så, dette blir i alle fall spennende!

Hør alle låtene her:
https://open.spotify.com/user/nrkmgp/playlist/1mjICVbUfgCg5qB1RaQoH8?si=T2cX-s5lS2qOZ_Ol1j--pA

Eller her:
https://www.nrk.no/mgp/her-er-artistene-i-mgp-2019-1.14378791

Her er videoen til den sangen som er den store favoritten til å vinne MGP2019 og bli vår representant i Tel Aviv.


Og her har du samme låt i pub-versjon:



Bli gjerne med å dele gleden og entusiasmen over MGP i Facebookgruppa "Tangens Grand Prix Boble".  Her treffer du både entusiaster og artistene.
Meld deg inn her: http://www.facebook.no/grandprixboble

Ingen kommentarer: