Sider

NORGE PÅ ODDSEN

Foto: EBU/Tomas Hanses

Etter Norges prøver på på Eurovsion-scena i går har Norge sunket fra en 10.plass til en 15.plass på oddsen til Eurovisionworld. Det er jo mye mer morsomt når Norge klatrer i løpet av prøveperioden. Men det er ikke så mørkt når vi tenker oss litt om. 

I utganspunktet er det lett å gå i kjelleren når vi ser at i løpet av ett døgn har sunket fra tiende plass til femtende plass på oddsen.

Likevel, når vi ser nærmere på denne oddsen så er det så jevnt at Norge i realiteten ligger på alt ifra en sjuendeplass til en femtende plass. Skulle vi greie sjuende plass så er det nesten en tangering av KEiinOS flotte sjetteplass i 2019. Greier vi en femtende plass så tangerer vi Aleksander Rybaks plassering i 2018.
Så, selv om vi skulle få et resultat som oddsen peker på i dag, i finalen så er det ikke et katastrofalt resultat.
Det er mange som sier, med rette, at det vanskeligste for Norge i år er å komme seg til finalen fra en knallsterk semi. Jeg er enig.
Men, om vi ser på oddsen for kvalifisering i semien, så ser det greit ut. Det ser ikke superlyst ut, men heller ikke bekmørkt. Sjansen for at vi kommer til finalen anslås til 70%.
Vi har flere ganger sett låter i Eurovision som har gått under radaren, men kommet som ei kule i første semi og inn mot finalen. Polen med "Colours of your life" lå på 18.plass på oddsen i 2016, men endte til slutt på en flott 8.plass i finalen, og kom på sjette plass i sin semi.
Belgias Tom Dice og sangen "Me and my guitar" var latterliggjort på forhånd. En blogg hos Betfair skrev at han sang ikke som Dice men som en "dick". Den hadde odds 33/1 for seier, og lå da omtrent på en 14.plass men overrasket alle ved at det ble allsang da han framførte låta. Den endte på en god sjetteplass og vant sin semi. 
I 2011 suste Azerbaijan rett inn til seier fra ca en åttende plass på oddsen i dagene før finalen. Den klatret riktignok raskt opp på en fjerde etter sin semi.
Alle disse tre låtene har det til felles med vår låt at det var låter med ganske allmenn apell. Nesten litt "retro". Koselige, lettfattelige litt rolige låter.
Så, JA, jeg skulle ønske at vi var blant landene som greier å klatre på oddsen etter vår første prøve. Men, det er vi altså ikke. 
La meg også minne om da vi stilte med "Hold on be strong" i 2008. Vi sank også da på oddsen etter første prøve. Så ble det gjort justeringer og endringer i showet. Maria Haukaas klatret igjen, og kom til slutt på en fjerdeplass i finalen. 
Så dagens fall på oddsen  behøver ikke å bety at dette går den veien høna sparker.
I alle fall ikke i år, hvor det er så utrolig jevnt over hele linja. I 2019 hadde Nederland 53% Vinnersjanse på oddsen før finalen. I år har topp-favoritten Frankrike 19% vinnersjanse, Malta på andreplass har en vinnersjanse på 18%.
Mens 32 land ligger mellom 1% til 5%. Her ligger også Norge.
Så, la oss være Optimist for sikkerhets skyld!


Ingen kommentarer: