Sider

Vurdering ESC2019: Sterkt fra Albania

Sterkt budskap, og sterk låt fra Jonida som representerer Albania
i andre semfinale i Eurovision. 
Jeg tok meg en liten pause i vurderingene etter at jeg var ferdig med første semifinale. I dag startar jeg med andre. Låtene tar jeg alfabetisk. Albania starter på A, og er dermed første låt ut. 








Jonida Maliqi er prisbelønnet musiker, men også programleder og såkalt "influenser" i hjemlandet. Hu har studert musikk i Albanias hovedstad Tirana, og er også tidligere barnestjerne.  
 Låta "Ktheju tokës" er skrevet av Eriona Rushiti og har en kort, men sterk tekst om muligheten og farene ved å vende tilbake til hjemlandet. Alle flyktninger i verden som blir tvunget på flukt på grunn av klimakrisen, krig eller terror men som har hjemlandet i hjertet sitt.  


"One day you live, 
The next you die.
So much nostalgia,
so little hope.
Alone, no identity" 


For meg er dette en melodi og en framføring som kryper seg inn hos meg og har blitt en av favorittene i år. Den har toneganger som gjør den gjenkjennelig fra det området av verden den kommer fra, og jeg er helt sikker på at denne vil komme mer til sin rett på den flotte scenen i Tel Aviv.  


Jonida har imponert på disse pre-partyene, og selv om ikke veldig mange forstår teksten bokstavelig, så formidler hun budskapet gjennom sin måte å framføre den på.  Det gir ikke alltid mening å si at jeg "gleder meg" til å høre en låt. For dette er ikke et nummer som er ment å skape party og stemning, men følelser og engasjement.

Det er også et svært viktig element ved Eurovision for meg. 


Min vurdering: 8 poeng 
Sjanse for finaleplass: 60% 
 

Ingen kommentarer: