Sider

Buing på Russland er forståelig, men ikke ønskelig.

Russland er et av landene som opptrer i kveldens semifinala. Ifølge NRKs egen MGP side frykter EBU at Russland bues ut under kveldens semifinale. http://www.nrk.no/mgp/frykter-at-russland-pipes-ut-igjen-1.12367446 Er slik buing okey? Svaret er ikke opplagt mener jeg. 












Det er et korrekt svar som er lett å gripe til: At buing er usivilisert og at det ikke er fair at det skal gå utover artisten. For meg er det ikke fullt så enkelt.
Mennesker er komplekse følelsevesener og blir trigget til å gi uttrykk for ulike følelser.

Når Russland i år stiller med strofen: "We are different but the same", og vi vet at media i Russland er styrt fra Putins folk så er det naivt å tro at låtvalg og artistvalg er tilfeldig. Ville en russisk opposisjonell komme i en posisjon til å kunne vinne en nasjonal finale. Jeg tror dessverre ikke det.

Samtidig vet vi at Russland endrer kartet ved hjelp av våpen og fengsler homofile som deltar i Gay Parade. Da er det forståelig at publikum reagerer intuitvt ved at følelser settes i sving og buer når Russland stiller med sangstrofer om å akseptere ulikheter og skape fred, med en diger jordklode på scena og bokstavene PEACE. Publikum buer ikke mot artisten men det hule budskapet. Det er  Russland som inviterer til en poltisik dans gjennom låta "A million voices", og da må de tåle at publikum takker høflig eller uhøflig nei takk til denne propaganda-dansen.

Jeg skullle ønske Russland stilte med en uskyldig sang i år om en eske med sjokolade, en oppvaskmaskin eller en kveld på puben eller noe i den duren. Israel er et annet land som mange har poltiske meninger om. Det er derfor lett å forholde seg til å årets låt, en ukomplisert låt om en morsom kveld på byen i Tel Aviv. Det er ikke en låt som tvinger meg inn i et modus hvor jeg må ta stilling til ikke bare låta, men Israel som stat. 
En kan ikke kreve en særskilt respons fra et publikum, så lenge det er en organisk masse. Enten det er NRKs oppvarmer som ber publikum gå "bananas" under "En godt stekt pizza" eller la vær å bue når noen opptrer.

 Når det er sagt håper jeg ikke det blir buing, fordi det gir feil fokus på alle måter. Det vil også bare gjøre alt verre, fordi antivestlige og antidemokratiske krefter i Russland får bekreftet sitt fiendebilde. Men jeg forstår likevel at folk gjør det.
Likevel ble det avviklet to generalprøver i går med publikum tilstede uten buing. Låta ble møtt med høflig applaus. Det er jo en respons som også er tilgjengelig: Ingen kan tvinge publikum til å klappe eller juble. Det går an å klappe forsiktig, eller være litt stille. Buing er aggresivt.

Jeg liker Eurovsion best når det fokuserer på det som samler oss på tross av ulikheter, ulike meninger og konflikter. Og helt ærlig, er Russland eneste staten vi kan ha lyst til å bue på? Hva med Hviterussland som fengsler folk som driver med teater og som har forbud mot å klappe høyt i hendenene på gata. Og tror vi de homofile har det bedre der enn i Russland? Eller i Azerbaijan? Dette er ikke enkelt.

 En ting jeg i alle fall vil mene blir udemokratisk og på trynet, er om EBU legger på  falsk jubel. Det er greit å skru ned lyden, for da er det en åpen "sensur" som vi kan forholde oss til. Men å legge til noe som ikke er der er en manipulering som vil være direkte ødeleggende for EBU. Da kommer forståelg nok spørsmålene: Hva annet er det EBU tilfører sendingen som faktisk ikke er der? Manipulerer de poengene og dramaturgien også?

Ingen kommentarer: