Sider

Pizzapanikk og monsterhit. Finalen i MGP er fortsatt åpen.

Selv om mediene ser ut til å mene at årets MGP er avgjort viser erfaring at
medians tips ikke alltid slår til. Fota: Kim Erlandsen, NRK. 
MGP er tilbake der noen av oss mener det bør være av og til: På førstesidene. Aftenposten i dag skriver at det er stor fare for at årets MGP ender opp med tull. Ved siden av, har de et oppslag om at MGP kan være avgjort allerede på Facebook.
Hørte nettop "Kulturnytt" på NRKP2 som også mente at finalen kan være avgjort på forhånd.
Er dette så sikkert? Jeg holder på mitt, og mener vi står foran en spennende, åpen finale i morgen. 


Det ser supert at Staysman og Lazz går "all in" for å vinne MGP. Nok av artister nærmer seg konkurransen med bremsene på. Noen ganger bremser de så hardt at de ikke kommer dit i det hele tatt.
Men erfaring har vist oss at forhåndsfavoritter på hitlister, på streamingtjenester og radio ikke nødvndigvis vinner MGP. I 2012 var Plumbo skyhøye favoritter på forhånd, men havnet på en fjerdeplass. Slått av Tooji som vant folket den kvelden. I 2010 kom låta "Yes Man" med Bjørn Johan Muri som en rakett etter delfinalen og var både en listehit og radiohit da finalen gikk på lufta. Likevel vant "My heart is yours" som knapt var innom listene på forhånd.
I 2013 var Adelèn den mest populøære på hitlistene med låta "Bombo" før finalen, men endte opp med å bli slått av Margaret Berger og hennes "I feed you my love".

Grunnen til dette er at forhåndsmålinger og streaminger fanger opp absolutt alle. Alt ifra de som synes MGP er noe gammaldags møl for homser og infertile fjortiser, til de som er dedikerte fans og reiser Europa rundt for å se nasjonale finaler.
Dessuten fanger slike forhåndsmålinger opp alle som har en agenda om at en låt skal komme høyt. De er fans av den ene låta. Få av dem har nok hørt de andre.
I en finale vil låtene bli stilt opp mot hverandre på en helt annen måte, og da er det andre mekanismer som avgjør hva folk stemmer på. Stemningen, sceneframføringen og ikke minst hvordan låter dete live sammen med Kringkastingsorkesteret. For de aller, aller fleste seerne som har et stort aldersspenn vil finalen være deres første møte med samtlige låter.
Dessuten vil de som i utgangspunktet mener at MGP er noe møkk ikke bruke tid og penger på å stemme som gale.

Det gjøres i Aftenposten et nummer av at Staysman og Lazz har mobilisert veldig på Facebook. Men er tallene der egentlig så veldig imponerende? De har invitert 26.000 mennesker til å være med å stemme dem fram til seier. Av disse har ca 900 svart JA, mens rundt 500 sier kanskje. Nesten 25.000 har ikke svart.
Stemmetallene i MGP varierer fra 200.000 til 1000.000, og da er ikke 1500 stemmer nok til å vinne. Selv om mange selvsagt stemmer uten å takke JA til en invitasjon om det på Facebook.


Den store favoritten på alle spillselskapers oddslister er Mørland & Debrah Scarlett og deres "A monster like me". Det er også låta som får flest og mest positiv omtale i utenlandkse nettfora og medier. De har overhodet ikke fått noe drahjelp av norsk presse, men leder allikevel oddsen. Det er en prestasjon i seg selv. http://www.braodds.no/melodi-grand-prix

Så hvem vinner? Jeg vet faktisk ikke. Dette er ikke avgjort. Jeg tror at oddsen er inne på noe når de har hatt "A monster like me" som favoritt helt siden låtene ble offentliggjort.
Men samtidig kan en ikke se bort i fra fordelen både pizzagutta og Alexandra Joner har av å ha blitt streamet mye og spilt på radio.
Så om vi slår dette sammen vil nok gullfinalen bestå av "En godt stekt pizza", "Cindrella", "A monster like me" og "Erlend Bratland", som ligger som nummer to på oddsen.

Jeg skal komme tilbake senere i dag, eller i morgen for å si litt mer om hvorfor jeg mener vi bør sende den eller den til Wien, med alle mulige forbehold siden vi i år må bedømme låtene uten å ha set dem live. Det er et spenningsmoment som gjør årets MGP mer underholdende og spennende enn de siste åtte åra.

Hva mener du? Er årets MGP allerede avgjort?

Her er låtene de fire låtene jeg tipper kommer til gullfinale:

"En godt stekt pizza"


"A monster like me"



"Cinderella"


"Thunderstruck"


Resten av låtene kan du se her: http://www.nrk.no/mgp/artister/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei
Jeg skrev en kommentar, men tror den forsvant in space.... På videoene her ligger pizzalåta to ganger og go'låta mangler.....KRISE!

Forøvrig veldig enig i dine betraktninger. Og jeg håper alle pizzafans har noe annet på tapetet når det skal stemmes i morgen! Langt vekk fra tv'n!

Liveopptreden blir viktigere enn noen gang. En sjanse, så skal det stemmes!

Heia Mørland og Debrah Scarlet!!!!! 👍

Anders M. Tangen sa...

Har bare mobilen her nå, så det blir ikke like stilig. Men nå skal monsterhiten ligge der den skal, som lenke