Sider

Helt riktig å droppe delfinaler i MGP!

Stiller du i travløp er det ingen god idè å stille med en halvdød hest. Det er hva NRK har gjort de siste par åra med sine delfinaler. Ganske gøy for oss som er fans, og som kunne hatt MGP hver helg. Men ingen god idè når seertall, publikumstall i salen og resultatene internasjonelt uteblir. Da er MGPs delfinaler en halvdød hest som stiller i konkurranse med andre TV-kanaler, som stiller med sultne, ungfoler i forhold.
Da er det lurt å bytte hest. Det er det NRK gjør når de tenker nytt om neste års MGP. http://www.nrk.no/programmer/tv/melodi_grand_prix/1.11002774

Aleksander vant MGP med delfinalemodellen. Nå er det riktig å tenke nytt

Jeg er glad Charlo Halvorsen i NRKs underholdningsavdeling sier at de ønsker at det skal skinne enda mer av selve den norske finalen. Han sier at "det skal ikke være en paljett igjen i Norge".  Jeg tror ikke at å støvsuge Norge for paljetter er veien å gå. Norges største musikkonkurranse vitaliseres ikke mer vekt på glitter og fjas, men på å få med gode norske låtskrivere og topp artister. Men tror vel dette var en fleip fra Charlo "The Show" Halvorsen (Ja jeg var med i serien, som Arnfinn Odden hehe)

Jeg sa det etter andre delfinale fra Florø, som var en katastrofe, at NRK burde vurdere å droppe hele idèen med delfinaler hvis de har problemer med å finne nok, habile artister til å stille. Den andre semien var en mislykket, grisete orgie i sursang og tamme blikk både fra programledere, artister og publikum. Med ett unntak, Margaret Berger, som jo vant. Det var Margaret mot røkla.

Nå var det mange bra låter med i MGP2012, men interessen fra media var laber, og konkurransen fra "Hver gang vi møtes" var hard. Dette er forklaringer også til de forholdsvis lave seertallene. Men verre var det, synes jeg, at flere av liveprestasjonene ikke holdt mål. Folk gidder ikke se på såvidt svake live-prestasjoner uke etter uke. Og mange, som ikke er fans har en stund sagt til meg og andre at MGP er gøy, men at det blir for mye og for lenge med flere uker. Særlig når scenen fylles opp av middels til svake prestasjoner.
Da er det lurere å invitere 8 artister som vi vet evner å levere live på scena, og gi dem full oppmerksomhet. I tillegg kan en kjøre en nettkonkurranse for å finne de to siste. Litt etter modell fra Petres Urørt. Artister kan legge ut låtene sine, så stemmer folk fram de to de mener bør få komme til finalen.

Så bør finalen da bli et gedigent show. Ikke bare med artistene i MGP2014, men en feiring av totalpakka "Melodi Grand Prix". Mange med meg savnet mer historie, mer nostalgi i årets delfinaler og finale. "Melodi Grand Prix" har en sjel som handler om Bobbysocks, Nicole, Jahn Teigen, Odd Børre også videre. Det handler om poenggivning og avstemning. Det handler om show og musikk. Det handler om Europa, rare land vi tror finnes bare hver gang det er Eurovision.  Det handler om et "sountrack of our lives". Dette må gjøres tydeligere i MGP2014. En fornyer ikke MGP ved å gjøre det til noe det ikke er, og nærmest viske ut sammenhengen det står i.

Samtidig med enda tydeligere markering av fenomenet "Melodi Grand Prix" må NRK fortsette å fornye musikken og få låtskrivere til å delta, som våger å delta med låter som de selv kan stå for, og som de kunne gitt ut uavhengig av Grand Prix. Akkurat slik Margaret Berger gjør i år. Og hun skal jo vinne, skal hun ikke? Så det er jo viktig at NRK lager et flott show av MGP neste år, når vi skal arrangere Eurovision på hjemmebane. Eurovisionfinalen neste år arrangeres 17.mai! Som til alt overmål er Norges 200 års dag neste år. NRK har vel signalisert at de vil be om å få flyttet Eurovision til 10.mai dersom Norge vinner. Det er nok lurt, siden 200 års jubilèet virkelig skal markeres med show på NRK.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Fint innlegg, men frykter ikke du som meg at NRK ikke skal evne å skaffe 10 låter som holder mål? Jeg er av den oppfatning at kvaliteten på finalene har tatt seg kraftig opp di siste årene nettopp fordi vi seere har fått muligheten til å plukke ut de beste låtene fra de middelmådige delfinalene.

Anders M. Tangen sa...

Jo, jeg ser poenget ditt. Men tenker at å slå på samme stortromme i delfinalen som i finalen blir litt feil, når interessen har vært litt laber.
Ksnskje kunne en ha små "delfinaler" i mindre skala? For så å slå virkelig på stortromma i finalen.
Jeg tror i alle fall at å "tyne" konseptet ikke tjener MGP på sikt. Da er det bedre å tenke nytt.

Anonym sa...

D hadde nokk vært en fin løsning som både vi og NRK hadde vært fornøyd med:-) Bare vi får muligheten til å påvirke hvem som stiller i finalen. Hadde d vært en ide å la folk stemme over nett og radio?