Sider

Sverige og Romania har valgt vokal-spagat til Eurovision

Ce Zar gjør vokalspagat for Romania
Robin Stjernberg vant den svenske finalen med store, imponerende vokale sprang.
Ce Zar vant den rumenske uttakingen med sine enda større vokale sprang.
Gårsdagen ble en kveld for de vokale spagater.

For første gang i historien har en artist vunnet en nasjonal finale fra andre-sjansen. I 2007 vant riktignok  DramaQueen i Danmark fra wildcard posisjon, og det blir jo noe av det samme.
Likevel det var en overraskelse for mange at Robin Stjernberg skulle vinne. Selv om det jo ble sagt å være en veldig åpen konkurranse i år, hvor alt kunne skje.



Det var en veldig jevn poenggivning. De internasjonale juryene spredte sine tolvere ganske så spredt, og Robin vant ganske klart, men ikke overlegent. Seerne hadde Yohio som sin førsteplass, men ikke med landslide. Jeg mener å huske at Robin fikk omkring 15% av stemmene, mens Yohio fikk rundt 20.
Når det er så jevnt over hele linja er jeg usikker på om noen av gårsdagens finalister vil ha noen vinnermulighet internasjonalt.

Selv er jeg imot ordningen med internasjonale juryer. Jeg mener at hvert land skal sende det de selv mener representerer deres smak der og da, og ikke et felles minste multiplum stemt fram av et "mini-Europa". Men det ble jo en spennende avstemning da, og det er da noe.

Vi sa det unisont her i huset at Robin kom til å vinne i det han hadde gjort sin første framføring. Han hadde løftet den mange hakk siden andresjansen, og var mer tilstede i blikket han sang bedre og det hele ble ganske så magisk.

Jeg tror Robin og hans "You" kan klare å karre seg til en Topp Ti plassering. Slike sanger med sangere som imponerer med vokalspagat har et nedslagsfelt i Øst Europa. Det har vi sett i bidrag derfra før. Litt morsomt er det at mens en dame med svensk pass, Karin Park (bodd i Bergen i de siste 15 åra) har skrevet  vårt norske bidrag, så har norske Joakim Harestad Haukaas vært med å skrive den svenske vinnerlåta. 

Her er Robin med hans vinnerlåt, "You":


Jeg så ikke den rumenske finalen. Men her vant Ce Zar med en ganske Bi Zarr låt etter min smak. En veltrent fyr som sikkert av noen vil karakteriseres som en skikkelg muskkuløs hunk synger stort sett de ganske pussige rimene i teksta i falsett i låta "It`s`my life". I Romania har de en utplukking av låter hvor de først har framført låtene helt nedstrippa, og uten staffasje. For så å ha en finale i går hvor de kjørte på med kostymer og effekter. Kanskje en idè å tanke på for andre land? Da får en i alle fall sikret at låta bærer, også uten scenisk staffasje. Her er "It´s my Life" i en nedstrippet versjon. Legg merke til mimikk, benstilling og ikke minst da dommeren vil være med å nynne. Dette er i det minste veldig morsomt. Er det rart jeg elsker Eurovision. Det er alltid noen merkelig overraskelser som dukker opp i fullt alvor, og som likevel er bedre enn ethvert standupshow.


Men i rettferdighetens navn så bør du få se låta i full showinnpakning også.



Romanias bidrag nærmer seg en slags opera-dance låt. En sjanger som ikke har pleid å gjøre det bra. Romania er i vår semifinale, og jeg tror ikke at denne låta vil true oss og hindre oss i kvalifisere oss til finalen.

1 kommentar:

kåre sa...

Romanias valg var bedre enn den svenske...