Sider

NRKs musikkprodusenter bør være med å plukke låter til MGP



Når hørte du "Stay" sist på radio? Du husker ikke? Ikke så rart, den har knapt blitt spilt. NRKs musikkprodusenter mener den ikke passer, eller at den er for dårlig. Det er viktig at MGP evner å skape hitlåter, men da må låtene ha en slik kvalitet at de spilles på radio. Slik det var i 2008, 2009, 2010, og delvis 2011. Derfor bør NRKs musikkprodusenter aktivt trekkes inn i arbeidet med å plukke ut låter til MGP 2013. NRKs musikkprodusent i P1 sier i en mail til meg at de er positive til å være med i et slikt arbeid. Jeg håper det blir en realitet neste år.


Toojis låt "Stay" har nesten ikke blitt spilt på NRK. Det er synd.





Lørdag 12.mai er Eurovision Song Contest for alvor i gang i Baku. Da åpner det offisielle pressesenteret, og søndag 13.mai starter prøvene. Klokka 11 lokal tid, altså klokka 09.00 norsk tid går Rambo Amadeus opp på scena for å gjøre sin første prøve. Tooji har sin første prøve 16.mai klokka 17.00, altså klokka 15.00 norsk tid. Kanskje vi da får høre den norske vinnerlåta igjen, i alle fall på nettet.
Det er trist å konstatere at "Stay" aldri ble noen stor hit her i landet. Mye skyldes det at den ikke har blitt listet for radiospilling, tror jeg. Den har blitt spilt litt på P3, litt på P4. Men P4 har avventet de andre kanalene, det samme har Radio Norge gjort, ifølge mailer til meg tidligere i vår, på direkte spørsmål. 


Det er synd. I alle fall synes jeg NRK burde bidratt med å spille låta mer enn det de har gjort. Hvis NRK  mener at låta er så dårlig at den ikke kan spilles på radio, hva har den da i et Europamesterskap i musikk å gjøre? Hvis en låt som vinner den største folkeavstemningen av alle, en telefonavstemning med mer enn en million opptalte telestemmer, ikke er kvalifisert for radiospilling. Hvilke sanger er da kvalifisert? 
Hvis det er slik at det er musikksjefene og musikkprodusentene i NRK som mener å ha funnet en hellig gral, en slags objektiv oppskrift på hva som er god og dårlig musikk, så mener jeg så absolutt at musikkprodusentene i NRK bør være med i utvelgelsen av låter til neste års MGP.
For jeg er jo sikker på at de har betydelig musikkompetanse.


Jeg sitter med mange spørsmål om NRKS policy når det kommer til radiospilling av årets vinnerlåt. Så i slutten av mars sendte jeg en mail til Musikkprodusent for NRKP1, Atle Bredal for å få noen svar. 
Han skal ha stor takk for at han tok seg tid til å svare. Jeg gjengir spørsmål og svar ordrett, så slipper jeg å tolke dem i den ene eller andre retningen.


Et hovedpoeng er det likevel at Atle Bredal stiller seg positiv til at radioens musikkprodusenter kan bli med å plukke neste års MGP låter. Det hadde vært lurt. Radiospilling skaper hits, hits fra MGP skaper større interesse for programmet, som igjen gir bedre resultater i ESC. Dessuten får NRK på denne måten styrket sin merkevare MGP i konkurransen med andre, bleke kopier av musikkonkurranser på andre kanaler. 




Fra: Anders Martinius Tangen [mailto:a-mta@online.no]
Sendt: 25. mars 2012 18:26
Til: Atle Bredal
Emne: Stay på norsk radio

Hei Atle!


Jeg jobber med et blogginnlegg om det norske Grand Prix bidraget.
Det har jo fått god mottakelse hos kritikere og internasjonalt, men for første gang siden musikkformatering ble så vanlig er ikke årets norske Grand Prix bidrag listet for spilling i noen av NRKs kanaler. I alle fall så vidt jeg har klart å finne ut av.

Det er litt interessant. Så jeg lurte på om du i forbindelse med mitt blogginnlegg kunne svare på noen spørsmål?

  • I hvilken grad er musikkprodusentene i NRK rådspurt ved uttakelsen av NRKs bidrag til MGP?
  • Hva mener du er hovedårsaken til at årets MGP-vinner ikke blir spilt på radio?
  • Er det planer om å spille den mer, når vi nærmer oss den internasjonale finalen? Altså at NRK har ventet litt og spart litt på kruttet?
  • Per Sundnes har uttalt i Her og Nå at han syntes det var rart at NRK i år ikke listet en eneste MGP låt, men listet en promolåt for Hver gang vi møtes. Da skyldte NRK på at de ikke hadde hatt tid til å liste MGP låter, men de listet TV2 låten “Hver gang vi møtes” nesten på dagen. Er det en slags maktkamp i NRK mellom underholdningsavdelingen v. F.eks Per Sundnes og musikkprodusentene? Kan det tenkes at musikkprodusentene vil vise sin uavhengige stilling ved ikke å spille årets norske vinner?
  • Hvordan vile du stille deg til at muskkprodusentene i NRK ble tatt med mer direkte i utvelgelsen av låter til MGP neste år?
  • Ser du noen som helst problemer ved at NRKs merkevare i musikkprogrammer MGP ikke får noe drahjelp ved å spille låtene på radio?









Hei anders,
Her kommer svar:
Ingen i P1s musikkredaksjon er rådspurt ved uttakelsen av NRKs bidrag til MPG.
Vi spiller stay og har gjort det siden den vant. Den ligger på sølv-listen og får en spilling i uken. Vi kommer til å trappe opp spillingen noe inn mot finalen. Det spesielle med stay er at den vel er mer mPetre enn P1, derfor ble den ikke lagt på a- b- eller c-listene.
NRK P1s musikkredaksjon er en fagredaksjon som vurder all den musikken som finnes ut fra melodiske og musikalske kvaliteter. Vi c-listet Vinnis versjon av sommerfuggel i vinterland fordi den viser en artist som har sunget på engelsk men som her uttrykker seg på norsk. Og selvfølgelig fordi det er en glimrende låt som publikumet vårt liker.
 
Det er ikke noen maktkamp i NRK.
Jeg kjenner ikke gangen rundt utvelgelsen av MPG-låtene men ville selvfølgelig sett positivt på å bidra i den prosessen.
 
I NRK P1 vurderer vi all musikk på samme måte. Dersom musikken passer for publikumet vårt er det melodien og ikke hvor den kommer fra som er viktig. Det ville heller være problematisk om vi spillelistet låter bare for å promotere MPG.
 
Ha en fin dag!
 
atle
 


Ingen kommentarer: