Sider

Lørdag skal drømmer oppfylles, og drømmer knuses. Av deg!!

I starten og slutten av delfinalen fra Florø på lørdag er det to store drømmer som kan bli virkelighet. Tooji starter showet med låta "Stay" som han har skrevet med god hjelp fra svenske popmakere. Lise Karlsnes avslutter showet med sin "Sailors". 
Tooji mangler fullestenig erfaring fra store scener, men sendte inn sangen sin, og vips så kommer han i stuene våre i morgen, men en orientalsk, norsk eksplosjon. Drømmen om Melodi Grand Prix har gått i oppdyllelse. Nå håper han også drømmen om å få gjøre livet lettere for norske barn som sliter, til virkelighet. Han sier vil VG at han vil bruke MGP til en plattform også til å snakke vanskeligstilte barn sin sak. Lise Karlsnes har sin drøm om å gjenerobre den norske pop-tronen hun så definitivt bekledte for drøye ti år siden. Hvilke drømmer blir virkelighet, og hvilke blir knust i morgen. Det er du som bestemmer. 







Nordmenn liker Askeladder som greier å få til noe, på sitt enkle vis uten altfor mye spisse albuer. Tooji er en kommunalt ansatt 23 åring, som bruker livet sitt på å gjøre livet lettere for barn som ikke har foreldre, eller har foreldre som ikke greier å ta vare på barna sine selv. Han står hver dag i krigen for de aller svakeste, enslige, foreldreløse flykningebarn som har kommet hit fordi foreldrene kanskje har blitt torturert og drept.
Tooji har også flyktningebakgrunn, selv om han husker lite fra dette selv som han sier i intervjuet med VG. http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=10077470
Gutten er halvt Iransk, noe som kan høres om du hører godt etter i låta hans "Stay". Den har et visst orientalsk preg, selv om hovedtemaet er godt over i Lady Gaga-land med et drivende, tungt, moderne komp produsert av den musikalkse trollmannen Simen Eriksrud.

Tooji er en fyr som elsker Grand Prix, og det er helt tydelig at dette er noe han virkelig har ønsket hele liivet. (Det ser du tydelig i denne lille videoen fra arbeidsplassen til Tooji. Selv om jeg er blant de som har etterlyst erfaring blant artistene, så kan jeg ikke la vær å bli sjarmert av en mann som så til de grader brenner for MGP, sender inn låta, får den antatt og dermed kommer inn i stuene våre. Vi liker vel alle tanken på at det skal være mulig for menigmann å sende inn en låt, og få komme med i MGP. Det er det Tooji har fått til.
Fra den kommunale jobben og rett inn i det musikalske sirkuset MGP. Det er ikke rart at han selv sier til NRK at han er nervøs for om han takler presset. Jeg krysser fingrene. Erfaring fra TV har han, fra sin tid som populær programleder for MTV. Han har også jobbet som modell. Det burde vel ikke overraske noen. Dette er låta Tooji sendte inn, og fikk med. Den har startnummer 1 i morgen: 



Låta er oddsfavoritt til å vinne sin delfinale. Og idag er oddsene enda sterkere i Toojis favør enn i går.
Norge har jo tradisjon for å stemme fram slike Askeladder som kommer fra ingensteder, og tar oss med storm. Dersom vi sender Tooji til Azerbaijan vil han også være sikret mye oppmerksomhet der på grunn av sin Iranske bagkrunn, og det vil lett for han å gjøre seg kjent siden han kan språket. Det viste seg å være lurt da Alexander Rybak snakket russisk med folka som arrangerte ESC i Moskva i 2009.
Vedder du 100 kroner på at han vinner sin delfinale får du bare 159 kroner i premie. På andre plass ligger den sjarmerende countrylåta til Petter Øien og Bobby Bare. "Things Change". Bobby Bare er en countrlegende, som Petter Øien lenge har drømt om å dele scene med. I morgen skjer det. Kan drømmen leve helt til finale?



På tredjeplass, på oddslista har vi Norges pop-diva Lise Karlsnes. Med sin sang "Sailors". Hun drømmer om å blåse liv i karrieren sin igjen og har timet deltakelsen i MGP godt, med platelansering samme uke som hun deltar i delfinalen fra Florø.
Hennes album har fått middels kritikk, men en av låtene med hitpotensiale er "Sailors", som også er singelen fra hennes CD. Den avslutter showet i morgen. Dette er en vakker, fengende låt synes jeg. Den får meg til å lengte meg mot sommer, sval bris i håret. Lise Karlsnes har en tydelig signatur i alt hun gjør. Derfor kan det vel være grunn til å glede seg til sceneshowet også.
I morgen konkurrerer 23 år gamle Tooji, Askeladden, med erfarne Bobby Bare som har stått på scener siden 1960, og med Lise Karlsnes som ikke bare har vært pop-dronning, men fortsatt er et stilikon med eget solbrillemerke for å nevne noe.



Det blir spennende. Hvilke drømmer får leve? Hvilke knuses? Du bestemmer. Det nytter ikke å riste på huet over Nordmenns smak, hvis du ikke har gjort ditt for å stemme på den sangen og den artisten du mener kan representere oss best i Baku. 

Ingen kommentarer: