Sider

Farvel til sistesjansen - Velkommen til wild-card?
I år blir det ikke noen sistesjansen. Jeg er blant de som i fjor mente at det ville være en god idè å kutte dette konseptet. Sarpsborg slet med billettsalget, og NRK slet med seertallene. I Norge har aldri noen fra sistesjansen vunnet til slutt. Heller ikke i Sverige, som har hatt systemet med sistesjansen mye lenger enn oss. Derfor er det greit for meg at sistesjansen fjernes, men jeg vil ha inn et wildcard i finalen i stedet.


Logikken er enkel. Dersom en låt ikke er god nok til å komme blant de to første i en delfinale, hvordan skal den da kunne vinne en finale?
Når det er sagt så har flere låter kommet til gullfinalen i Spektrum etter sistesjansen. I 2007 kom for eksempel Jannicke Abrahamsen på andreplass med "Rocket Ride". Låta var forresten skrevet av Knut Øyind Hagen, som nå sitter i styret i Grand Prix-klubben og har praksisplass i MGP-redaksjonen.
En annen monsterhit som kom til finalen via sistesjansen er "Yes Man" med Bjørn Johan Muri fra 2010. Låta kom ikke blant de to beste i delfinalen, men etterhvert fikk den spilletid på Petre, og noen uker senere da finalen gikk av stabelen i Spektrum hadde folk fått et sterkere forhold til låta og stemte den fram til en tredjeplass.
Så akkurat det at publikum kan bli bedre kjent med låta etter delfinalen kan være et argument for sistesjansen. Men det er å skyte spurv med kanoner. Å avvikle en hel delfinale i en arrangørby bare for å finne den ene låta er for voldsomt.
Derfor foreslår jeg at NRK vurderer å innføre et wildcard i år.
Ifølge Per Sundnes er ikke alle detaljer om finalen i boks ennå, så en slik endring er fullt mulig å gjennomføre.
I år er det åtte låter i hver delfinale, og tre låter går videre til finalen. Låtene på de fem siste plassene i hver delfinale ryker rett ut med høye kneløft.
Som en sikkerhetsventil mener jeg at vi skal lage en internasjonal fagjury som setter inn den av de låtene som har røket ut i finalen.
I den internasjonale finalen teller fagjuryen 50%, og i fjor stemte TV-seerne i Europa Stella inn i finalen, men hun ble stoppet av fagjuryene. Derfor hadde jeg ønsket meg et visst innslag av fagjury også i den norske finalen. At en slik fagjury fikk plukke et wildcard kunne være et slikt fagjury-innslag, uten at det norske folk føler seg satt til side. Med et wildcard ville vi ha ti låter i finalen også, og det er et bedre tall enn ni låter, synes jeg :-)


Ingen kommentarer: