Sider

NRKP1 snyter oss for "HabaHaba". Som de selv har bedt oss stemme fram


Når hørte du ”HabaHaba” på NRK radio sist?
Det kommer nok helt an på hvilken kanal du hører på. For første gang på det jeg kan huske har ikke vinnerlåta fra MGP vært inne på spillelistene til Norges største radiokanal.  Den har blitt spilt en del på Petre, siden den har vært på C-lista i den kanalen.
Men har glimret med sitt fravær i den brede, store kanalen P1. Jeg synes det er veldig merkelig.


NRK har selvsagt ingen automatisk forpliktelse til å spille musikk av noe slag. Det er musikkprodusenter som plukker ut hva slags musikk som skal spilles, hvor ofte, i hvilke programmer også videre. Den såkalte formateringen som vi kan mene hva vi vil om, men som på sitt beste skaper bredde og variasjon.
NRKP1 har virkelig ikke noe å skamme seg over i den sammenhengen. Nye artister får spilletid, og det er rimelig variert sammenlignet med de fleste kommersielle konkurrenter. Så jeg vil rose NRKP1 for deres musikkformatering, og tar vi med alle kanalene NRK Radio presenterer er det enda mer imponerende. Selv hører jeg mye på P2, og får der veldig variert og god musikk gjennom formiddagen.
Men jeg hører også mye på NRKP1 og mener nok at ”HabaHaba” burde få spilletid på den store P1-kanalen.

Hvorfor?
Fordi jeg liker NRK, og fordi jeg gjerne vil at NRK skal stå seg i konkurranse med mer kommersielle kanaler. Når NRK satser så mye på et program som MGP, og sender dette over fem lørdager for at folket skal kunne stemme fram den låta de liker best så burde det være en selvfølge at det samme folket som bruker millioner av kroner på å stemme, også bør kunne få høre vinnerlåta i NRK.
Det er mye bruk av fokusgrupper for å finne ut av hva slags musikk en radiokanal skal spille. Dette er for at folket skal kunne være med å mene noe om den musikken som spilles. Og MGP er som en folkeavstemning når det gjelder musikksmak. Når en låt som ”HabaHaba” vinner en slik folkeavstemning og danker ut de 20 andre konkurrentene er det en gåte at NRKP1 ikke gir folket den låta de har stemt fram. De underminerer dermed sitt eget merkenavn MGP og svekker dets betydning ved at de ikke spiller de hitlåtene deres eget flaggskip selv er med å skape.

Folk stemmer også på låter de liker ved å laste dem ned fra iTunes, streame dem fra Spotify, se dem på Youtube også videre. Og alle disse avstemningene har også ”HabaHaba” vunnet.
Det brukes som et argument at man ikke skal kunne kjøpe seg radiospilling, og at det å ligge på toppen av VG-lista ikke automatisk fører til radiospilling.
Jeg kjøper det argumentet. Det er ikke all musikk som egner seg for radio, men som likevel ligger på listene. Likevel er det ikke artistene som kjøper seg plass på spillelistene når de topper VG-lista, og vinner MGP. Det er folket som har betalt for å få låta opp på disse listene, mye etter oppfordring fra nettopp NRK som har pushet oss til å stemme på den vi liker best.
Men når NRK bruker ressurser på å odle fram èn sang i året, som skal representere Norge og NRK internasjonalt så mener jeg faktisk at denne vinnerlåta bør listes i NRKs største radiokanal. Kanskje ikke på a-lista men på b eller c burde være en selvfølge. I alle fall når den låta NRK har odlet fram faktisk gjør det bra i det som er av folkeavstemninger ute blant folket.

Det er smått frekt å bruke to måneder på å pushe oss til å stemme som gale på den vi liker best, og når vi har gjort det så får vi ikke høre den låta vi har stemt fram. Det er merkelig, og uvanlig. ”My heart is yours” ble heller ikke mye spilt, men var i alle fall innom spillelistene. ”Fairytale” og ”Hold on be strong” ble mye spilt. ”Ven a bailar conmigo” var innom listene, men ikke lenge eller heftig rotert. ”Alvedansen” og ”In my dreams” ble mye spilt.
Skulle ønske jeg også kunne få høre ”Haba Haba” på NRKP1.
Men, det går nok bra for Stella uansett i Düsseldorf. Vi skal jo vinne ikke sant?
Og Kringkastingssjefen har jo gitt et GO for at vi skal gå for gull, og at vi tar på oss å arrangere ESC også neste år om vi skulle vinne.
Da bør jo P1 lytterne også få høre den låta som NRK har latt oss velge til å representere oss? 

Ingen kommentarer: