Sider

MIN VURDERING AV LÅTENE I FØRSTE SEMI


Nå er vi i full gang med årets MGP. Jeg trenger dette nå. Vi står foran seks fantastiske uker med ny musikk, spektakulært TV og artige diskusjoner om smak og behag. Noe vi vet egenlig er umulig, men som vi allikevel forsøker oss på i MGP. 


Her er min vurdering av kveldens fire låter som skal konkurrere om én plass i finalen. Men jeg har også vurdert de to låtene som allerede er kvalifisert til finalen, og som skal få vise seg fram i kveldens delfinale. Jeg gir påoengskalaen: 1-2-3-4-5-6-8-10 og 12

JORN: "Faith bloody faith"

Jorn blir i heavy-metall miljøet verden over betraktet som verdens beste heavy-vokalist. Så sent som i 2019 turnerte han USA med utsolgte hus, samtidig som han er stor blant annet i Tyskland. Låta "Faith Bloody Faith" er skrevet av blant andre Aage Sten Nilsen. Dette er noe så så spesielt som en "schlager" i heavy-drakt. Men den heavy-drakten er så uhyre kompetent gjort at ingen mister noe av sin identitet på veien. Samtidig er dette tilgjengelig nok til at de som ikke er metall-fans i utgangspunktet føler de får døra i trynet. Tekst-messig er dette et betimelig oppgjør med all blind, fanatisk tro slik jeg tolker det. 

Jeg tipper at dette blir kveldens vinner av delfinalen.

Min poengsum: 10




Stina Talling: "Elevate"

Dette er en låt som føles som et delikat, tynt krystallglass. Det er skjørt og det er lett å knuse. Jeg synes dette er en velprodusert pop-låt. Behagelig for øret, og en tekste jeg tror mange kjenner seg igjen i. Særlig de unge. Det jeg har å utsette på låta er at refrenget føles litt kort. Men det er et godt drag i bassen på refrenget som gir glasset en stødig stett å stå på. Men det er ikke mye feilskjær fra 17 år gamle Stina som skal til før dette går i tusen knas. Det er altså veldig en make or break.

Min poengsum 8



Beady Belle: "Playing with fire"

Dette starter lekent med en bassgang og en groove som virker lovende. Beathe S Lech, bosatt på Lillehammer, har skrevet og produsert alt selv. Men så skjer det ikke så mye mer føler jeg. Det hele stopper opp, og blir for meg på kanten av kjedelig. Tross modulasjon og høye toner. Dessuten burde noen jobbet litt mer med teksten. Det finnes en grense for hvor lenge det er kult med enderim på fire, desire, hire, wire også videre. Men, dette er kompetent gjort, men kunne blitt så mye bedre. Dessverre

Min poengsum: 4 



Blåsesmafian: "Let loose"

Tre musikanter tar skrittet fra å være bak solo-artistene og fram i lyset. Disse har vært på Europa-turne med Markus og Martinius, Jamie Cullum og mange andre. Før delfinalen har de gitt notene til låta til samtlige norske korps. I Norges største Zoom- møte var mange av korspmusikerne og selveste gardemusikken tik Kongen med å spille låta. Dette er fengende og morsomt, men jeg må si at som med Beady Belle  virker det ikke helt ferdig. Likevel dette får i gang dansefoten, og jeg støtter guttas prosjekt med å få gjennomslag for å spille live om de så skulle vinne og skal representere oss i Rotterdam. Ja takk til mer live musikk på esc-scenen. 

Min poengsum: 6 



DE DIREKTE KVALIFISERTE:

KEiiNO: "Monument"

Keino altså! Her har de laget en fantastisk låt om hva som står igjen etter oss etter at vi forlater denne verden. Det flirtes med samiske sagn om at vi lever videre tross uttørrede elver og skuknede bålplasser. Tenk alle som lever såkalte "små liv" men som aldri får monument på sokkel eller gater oppkalt etter seg. De som alltid sier hei. De som alltid stiller på korpsdugnaden. Den vennen som alltid ringer selv om du ikke ringer tilbake. Jeg synes dette på mange måter er en bedre låt enn "Spirit in the sky". Både joiken, den samiske hviske-rappingen er bedre integrert, og Alexandras sylskarpe og klare stemme bærer låte, understøttet av Tom Hugos trygge manns-stemme som ikke har fått noen solo-partier denne gangen.  De har ikke forlatt sine pop-røtter. Det er tydelig KEiiNO preg på dette. Det vitner om integritet, ærlighet og lojalitet ovenfor fransen. Flere, store utenlandske bloggere som Wiwi bloggs er fra seg av begeistring, og de snakker om mulig seier også i Rotterdam. Jeg våger ikke tenke slike tanker. Det er for tidlig. Det er faktisk også 20 låter igjen å bli avslørt i årets MGP. Men dette står til toppkarakter for meg. 

Min poengsum: 12



TIX: "Ut av mørke"

"I kveld er det lov å være hore" har vært Tix sitt budskap til folket i noen år. Nå er det ikke et slik budskap. Tix har tatt det helt ned og leverer en pop-ballade med autotune. Det blir meg noe litt robot-aktig og rart over det hele. Det er som om Teigen er tilbake fra sin salige himmel, med en låt han ikke turde gi ut fordi det var for kjedelig. Tekstmessig er vi på Ole Ivars nivå med du åpnet min himmel. Det er engler og det er en fakkel i regnet. Klisjéene står i kø. Denne kunne deltatt i MGP på nittitallet. Men for meg passer den ikke helt i 2021, selv om jeg vet at "kidsa" og mange andre ser dette som moderne og tidsriktig. Når det er sagt er ikke jeg spesielt opptatt av moderne og umoderne. Det som er viktig er om den treffer meg. Men denne gjør det dessverre ikke det. Likevel er det superkult at Norges største pop-stjerne stiller opp i MGP på høyden av sin karriere. Og jeg er glad for at låta ser ut til å treffe veldig mange andre. For ellers ville det virket meningsløst med en direkte-kvalifisering til finalen. 

Min poengsum: 5








Ingen kommentarer: