Sider

Tel Aviv - det lykkelige valg for Eurovision

I dag ble det endelig offentlig! Neste års Eurovision skal arrangeres i Israel, og i Tel Aviv. Det er et lykkelig valg. For alle. For Tel Aviv, for Israel, for Jerusalem og for Eurovision. 


Jeg har ikke vært i Israel, men såvidt jeg har hørt er Tel Aviv en by som kler Eurovision godt. Byen er en pulserende, mangfoldig, moderne by hvor både natteliv, kulturtilbud og infrastruktur er godt egnet til å huse de mange tilreisende. Det er ingenting ved Tel Aviv som skulle tilsi at noen av Eurovision sine fans ikke skulle føle seg velkommen der. Uansett hvilken personlighet de måtte ha.

Det er ikke like sikkert at det ville gitt samme opplevelse i Jerusalem som i mye større grad er en by mer preget av religiøse symboler, steder og derigjennom også større spenninger.  Jerusalem ville også vært et valg av sted som hadde gitt mer støy ved at det ikke er en anerkjent hovedstad, og deler av den etter folkeretten er regnet som okkupert av Israel.

Det er ingen seriøse aktører som ikke anerkjenner Tel Aviv som en legitim Israelsk by.

Nå ligger Tel Aviv veldig nær gazastripen og vestbredden, så sånn sett vil nok sikkerheten bli en utfordring også her. Men det er slike ting både Israelske myndigheter og EBU er vant med å takle. Det er faktisk ikke store avstander mellom noen av de konfliktfylte områdene rundt og i Israel.

Det har vært en gruppe kulturarbeidere og musikere som har tatt til orde for en boikott av Eurovision siden det skal arrangeres i Israel. Det ville etter min mening være prinsippløst. Når et land har blitt funnet verdig, og har betalt sin kontingent og kan delta i konkurransen. Så har de en selvsagt rett også til å arrangere finalen.

Når jeg setter meg ned 14, 16, og 18.mai for å se Eurovision er det Eurovision og den internasjonale stemningen jeg vil være opptatt av og tiltrukket av. Ikke Israel som sådan.
Ikke tror jeg at jeg vil endre syn på Israels holdning ovenfor palestinere og Palestina heller.
I Tel Aviv har det da også inntil nylig vært flere demonstrasjoner mot de de kaller blodbad i Gaza.
Så Israel er mangfoldig, og det finnes mange slags israelere og de gleder jeg meg til å bli litt bedre kjent med gjennom Eurovision.

Nå er det bare å glede seg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tel Aviv ligger ikke nær Gaza og Vestbredden i israelsk målestokk, men i forhold til norske standarder er det korte avstander. Sikkerhet er uansett ikke noe problem. Israel, og Tel Aviv især, er langt tryggere enn de fleste europeiske storbyer. Anbefaler å ta turen til Israel og oppleve hvor fantastisk landet er. Man klarer ikke å få den riktige forståelsen av landet ved å bare se det gjennom nyhetssendingene.