Sider

I dag starter prøvene i vår semifinale

Det et tredje prøvedag i Kyiv. 
I dag starter prøvene i vår egen semi. I morgen klokka 10.20, norsk tid, har JOWST sin første prøve på scena. 
Dette er programmet for dagen: 



Av de som har prøver i dag har jeg aller størst forventninger til Makedonia faktisk. Også blir det selvsagt spennende om jodleren fra Romania er like stødig på denne store scena.
Det er for øvrig mange artister som velger å stå mer eller mindre alene på scena i år. Det er en krevende øvelse, som krever en voldsom utstråling og tilstedeværelse. Hvis en artist ikke har det, fordi de er nervøse, eller fordi de simpelthen aldri har hatt det, så blir det lett flatt i TV-ruta. Det er noe som kalles "døde" blikk.
Det blir derfor enda mer spennene å se og høre hvordan dette ser ut på TV-bildene. Det er jo noe helt annet enn disse videoene vi nå får, filmet fra salen.

SERBIA
Filmet fra salen ser dette merkelig ut med en ålende danser som krabber litt som en ål som vil ut i vannet igjen. Tijana var visst ikke helt på plass ved den første gjennomgangen, men det ble bedre og bedre. Og det er jo det prøver er til for.



ØSTERRIKE
Snakk om å ta ting bokstavelig. Nathan fra Østerrike synger om "Running in air". Å løpe i lufta. Og det gjør han, stående inne i en halvmåne på scena. Ingenting å si på vokalen her. Låta er jo som den alltid har vært. Men scenisk et stort sprang fra skitur i alpene til "man in the moon".



MAKEDONIA
Jana er virkelig alene på scenen..... En historie som kan tolkes på ulike måter dette. Kanskje handler det om evnen til å nyte livet alene, kanskje handler det om lengsel og savn etter en tid som er borte. Uansett ser reaksjonene på denne prøven ut til at Makedonia ikke evner å plassere seg blant de låtene som regnes som favoritter.



MALTA
I Eurovision bør det være plass til alt. Kanskje også Grand Prix-musikk? Dette er både visuelt og låtmessig et slik nummer jeg tror mange forbinder med Grand Prix. Det ville vært rart ikke å ha med det også: Derfor kommer Malta på et gunstig tidspunkt i semien. Men i følge flere kommentarer blir dette for stillestående på grunn av låta.



ROMANIA
Noen elsker det. Andre hater det. Slik kan reaksjonene på Romania oppsummeres. Det virker om jodingen og all den andre vokalen sitter slik den skal. Mange var nok litt spent på det.
Også det visulle showet ser ut til å splitte publikum i minst to. Noen elsker de voldsomme fargekanone, mens andre synes det går for langt.



NEDERLAND
Personlig kan jeg ikke utså slik tett haramonisang. Av en eller grunn blir jeg bare sur av det. Men det er mange som liker det, og jeg hører at disse tre søsterne kan sine saker. I dagens prøver beviste de at behersker det vokale til perfeksjon. Da er det bare en smakssak da, om en liker denne låta eller ikke.



UNGARN
Joci Papai er stolt av å være, og kalle seg sigøyner. Han stiller med en danser på scena, og noe pyro. Alt leverres stødig som ei klokke.



DANMARK
Danmakr ser ut til å være en av favorittene som kanskje ikke kom så heldig ut av dagens prøver. Det har blitt etablert et inntrykk av mye skriking. Danmark befester på en måte det. Men, det kan ha å gjøre med den dårlige lyden på opptakene fra salen. Ellers er hun en av de 1600 artistene i år som står alene på scenen.



IRLAND
Noen har spådd at Irland kan være en virkelig "dark horse" i år. Brendan har en litt pussig stemme. Den er veldig, veldig lys. Men han behersker den utrolig bra, og denne låta kan bli en kandidat til Topp 5




Også i dag har pressen hatt avstemning etter prøvedagen. Litt lavere poengsummer generelt enn i andre del av første semi. Det kan da se ut til at Østerrike er dagens rakett. Den lå senest i dag på 12.plass på bettinglistene, men leder altså ganske klart blant pressen.
Det er i utgangspunktet ikke gode nyheter for Norge. I og med at den har ligget bak oss, og nå kanskje rykker opp så kan det virke som at Norges sjanse for finale reduseres noe.
Men vi får jo satse på at NRKs delegasjon har gjort hjemmeleksene sine og leverer så det holder i morgen, og at vi blir morgendagens Østerrike. Aller helst vil jeg at vi skal bli vår semifinales Albania som blant pressen helt klart vant semfinale 1.

Jeg må bare understreke en ting. Alle disse spekulasjonene er ikke grunn til å å legge veldig mye vekt på. Det er ganske lite presse som har kommet til Kyiv, og de som har kommet er mer fans, enn noe mer objektive pressefolk. Det har vært nok eksempel på at de som leder disse presseavstemningene ikke engang kvalifiserer seg til finalen. Vi husker vel alle Sveits i 2010 :-)

Så jeg skriver litt om dette mest for moro skyld, og fordi det om ikke annet er en liten pekepinne.




Ingen kommentarer: