Sider

Endring av ESC: Jurypoenger og seerstemmer splittes i Eurovision.

EBU varslet i dag en endring av Eurovision.
Endringen er ikke så omfattende som jeg hadde trodd.
Men det er forsåvidt en god endring.
Nå skal jury og seerstemmene avgis separat. Hittil har de blitt slått sammen.
Det betyr at de som kommer "Topp Ti" enten hos juryen eller hos seerne får poeng.
Før har en risikert at noen låter havnet utenfor fordi enten juryen eller seerne har bedømt en låt ned.
Juryene gir sine poeng fra 1 til 12, disse blir lest opp fra hvert land som i dag. Deretter slås alle telefonpoengene (1-12 fra hvert land) sammen, og disse poengene leses opp til slutt av programlederne, der de begynner med landet med færrest telefonpoeng, og så videre, slik at vinneren ikke avsløres før i siste sekund.

Hvis vi hadde hatt denne ordningen i fjor hadde Sverige ledet etter første runde med Italia på andreplass, men så hadde Italia trolig vunnet til slutt. 

Akkurat hvordan dette vil se ut under selve sendingen har jeg ikke satt meg inn i enda. Men du kan se en video der dette blir forklart her:



Men nå blir det tydeligere hva juryen har stemt på, og hva seerne har stemt på. Selv om vi ikke får vite under sending hvilke land som har gitt hvilke land sine telefonstemmer.

Selv om juryen gir en låt null poeng, mens seerne gir den en del poeng så vil den nå være garantert poeng. Siden de nå ikke lenger slås sammen.
En god, demokratisk og transparent endring synes jeg. Bare dette gjøres ryddig og ikke så rotete som under Melodifestivalen.

Hva synes du?

http://www.eurovision.tv/page/news?id=biggest_change_to_eurovision_song_contest_voting_since_1975

Ingen kommentarer: