Sider

Musicalstjerna Lisa Stokke til MGP. Hun takler presset!

Yess! Endelig slapp NRK et navn på en artist som vi slipper å google eller finne fram CD-samlingen fra nittitallet for å vite hvem er. Lisa Stokke har spilt hovedrollen i Abba-musicalen "Mamma Mia" i London med stor suksess. Hun har laget realityshow om sitt eget forsøk på å slå gjennom i Hollywood,  hun har vært med i korslaget, Beat for Beat flere ganger og spiller nå predikant-assistent i Robert Stoltenbergs serie Småbyliv. Hver gang jeg har sett henne på scene eller TV har jeg tenkt: Hu derre der, hu burde være med i MGP. Hun har stemmen, utstrålingen, erfaringen, tryggheten og gutsen. Perfekt match spør du meg. Les mer i dette blog-innlegget om hvorfor erfaring og trygghet er viktg i MGP og ESC.  Personlig er det litt synd at hun stiller med en ballade, da jeg ønsker meg up-tempo i år. Men for all del,  vi må jo høre låtene først. Og en kilde jeg kjenner, nær den hellige Grand Prix gral skryter hemningsløst av denne låta.
Du kan lese mer om Lisa Stokke og hennes Grand Prix-opptreden på NRKs hjemmeside. Klikk her




Det er helt sikkert mange av årets andre artister som er plukket ut hittil som på en god dag kan prestere helt fantastisk. Kanskje godt nok til å gå helt til topps både i MGP og ESC.
Men det er dette med den "gode dagen da". Artister med erfaring vet noe om å stå på scenen også når ting "krøller" seg litt for dem. Mens de med kortere fartstid rett og slett ikke kjenner seg selv godt nok til å vite akkurat hva som skal til for å prestere under press. Derfor er det viktig å ha med artister også som Lisa Stokke.
I 2008 deltok Maria Haukaas Mittet med "Hold on ne strong". Hun fikk litt kjeft i media de siste to dagene før finalen fordi hun avlyste flere pressemøter og dermed ikke fikk promotert Norge maksimalt. Hvorfor avlyste hun? Jo, fordi hun hadde mistet stemmen. Det eneste hun sa til pressen kom via mail, og det hun sa til oss var (fritt etter hukommelsen) "Jeg kjenner meg selv og stemmen min så godt, at jeg ikke er bekymret for finalen på lørdag, det kommer til å gå bra. Men da må jeg isolere meg litt på rommet og pleie meg selv"
Dette er den type artister som vi trenger i MGP/ESC. Som vi kan stole på, og som vet hva de må gjøre for å prestere. Her er beviset på at dette fungerte, opptredenen som førte Norge inn til en flott femteplass:

Men så har vi eksempler på talentfulle sangere eller artister som dessverre manglet erfaring med slike store eventer og sirkus som MGP og ESC er. Didrik Solli Tangen som fikk beste karakter ved Barrat Dues operautdanning falt fullstendig gjennom på grunn av nerver under finalen på hjemmebane. Tørr i munnen, og usikker blir det hele puslete og stemmen sprekker mot slutten. Hadde han mer erfaring hadde han kanskje visst bedre hva han selv trengte for å prester bedre? Jeg vet ikke, men tror erfaring og trygghet er viktig i MGP.


I 1999 sendte vi Stig Van Eijk inn i stormen. En talentfull gutt på den tida, som sjarmerte seg fram til seier i den norske finalen. I den internasjonale finalen falt han fullstendig gjennom. Noe av grunnen skal være at det skjedde noe feil med monitorlyden i øret, og at derfor ble surt.


Men enkelte artister med erfaring bak seg har opplevd slike monitorproblemer de også, men har erfaringen som kreves for at de skal kunne takle problemen som oppstår. Ovi mistet monitoren under den norske delfinalen i 2009. Men fortsattse som om ingenting hadde skjedd. Han fikk jo også veldig kred. for dette fra Publiners under den norske finalen som sa dette beviste at han er en stødig, profesjonell musiker.


Noen ganger kommer det artister som ikke har allverdens erfaring, men har en så voldstom trygghet på seg selv at det kompenserer for manglende erfaring fra store scener. Likevel påstår jeg altså at tryggheten som regel kommer på grunn av mye og variert sceneerfaring.
Alexander Rybak kan være unntaket. Han hadde ikke erfaring fra svære sirkus som MGP/ESC. Men hadde en så voldsom indre kraft og vilje at det kompenserte for mangleende erfaring og vel så det.
Derfor, igjen, det er ingen fasit i MGP/ESC.



Men, det kan være noe å tenke på når vi en lørdag i januar skal hive oss over telefonene for å stemme på hvem vi vil skal representere oss i Azerbaijan. I tillegg til talent, sjarme og låt er erfaring og evne til å takle press også viktig. Mener jeg.
Her er artister og låter i MGP 2012 hittil, i tillegg til Lisa Stokke.



ArtistSangMusikk / Tekst
Irresistible
Malin Reitan«Crush»Beyond51
Isabel Ødegård«I've Got You»Thom HellIsabel Ødegård
Nora Foss Al-Jabri«Somewhere Beautiful»Christian IngebrigtsenEivind Rølles
Minnie OH«You and I»Monica Johansen
Marthe Valle«Si»Marthe Valle
Plumbo«Ola Nordmann»Plumbo
Kim André Rysstad«Så vidunderleg»Elin Nygård
Rudi Myntevik«You Break It, You Own It»Rune BergAsbjørn Ribe
Reidun Sæther«High on Love»OviThomas G:sonTommy Berre
Yaseen & Julie«Sammen»Sigve Bull
The Canoes


Ingen kommentarer: