Sider

Min vurdering av semi 1 - Eurovision 2016

Zoe fra Østerrike får en karakter fra meg som skiller seg ut
fra de andre.
Den kommer sent, men forhåpentligvis godt. Min vurdering av årets Eurovision-låter. Som i fjor bruker jeg Eurovision-poengskala med 1-8 pluss 10 og 12. 
Jeg mener dette må være et av de bedre årene på lenge. Kanskje vi må tilbake til 2009 for å finne et år jeg mener matcher årets nivå.
Det blir en vurdering, semi for semi. Så tar jeg de direktekvalifiserte til slutt. 
Jeg har gitt karakter helt og holdent ut fra hva jeg liker og ikke liker, og ikke ut ifra hva jeg tror vil kvalifisere seg og til slutt vinne. 
Men jeg tipper om den vil kvalifisere seg eller ikke etter hver karakter. 



Her er min vurdering av semifinale 1

Finland - «Sing it away»
Sandhja

Sandhjha, som har indiske røtter sparker i gang semifinale 1. Dette er ganske koselig retro-disco, og passer godt som et åpningsnummer av Eurovision. Dessverre blir det hele litt for gjentakende, no som gjør låta for lite dynamisk og spennende. Likefullt, den får i gang partyhumøret.

Min karakter: 6
Kvalifiserer seg neppe.



Hellas- «Utopian land»
Argo 

Argo er en gruppe av profesjonelle musikere med røtter i gresk tradisjonsmusikk. Rapen i låta er på en type gresk som mange grekere heller ikke forstår, men jeg har sett den oversatt. Sangen handler om alle flyktningene som kommer til landet deres i jakt på «Utopian land», men at selv om de er mange, og det kan bli tøft så vil det gå bra til slutt. Uansett hva som skjer så inviteres de til å drikke vodka og danse på bordene. Jeg liker ikke låta, men jeg synes det er et vakkert og raust budskap. Rørende at Hellas, av alle, kommer med et slik budskap med tanke på de utfordringer de har med flyktningestrømmen

Min karakter: 4
Kvalifiserer seg neppe


Moldova - «Falling Stars»
Lidia Isac

Gabriel Alares, svensk Idol-deltaker og låtsrkriver har skrevet Moldovas bidrag. Slik han også har vært å bidra på «Icebreaker».
Dessverre kjeder denne meg litt. Den mangler noe spesielt. Et spesielt instrument, en original vri eller et eller annet å hekte seg ved. 
Men som det meste andre i år er det ikke dårlig, det treffer meg bare ikke helt i hverken mellomgulv eller hjerte.

Min karakter : 5
Kvalifiserer seg neppe



Ungarn - «Pioneer»
Freddie

Noen sanger er bare irriterende for meg, uten at jeg helt greier å sette fingeren på det. Det er noe litt besnærende med plystringen, og refrenget. Men jeg er ikke glad i altfor raspende mannevokal-stemmer. Ikke er jeg glad i «knekk» på stemmen heller. Her er det begge deler. Mange har denne som en av sine favoritter. Ikke jeg.

Min vurdering : 3
Usikker på kvalifisering, men tror neppe denne blir å se i finalen.


Kroatia - «Lighthouse»
Nina Kaljic

Jeg tror denne sangen kommer på et perfekt tidpsunk i sin semi. I alle fall trengte jeg noe vakkert og luft nå. Nina har en naturlig og fin utstråling og en god stemme. Hun ble jo plukket ut etter å ha vunnet «The Voice». Låta har en fin oppbygging med etniske elementer, og en modulasjon som er såpass elegant at den nesten ikke merkes. Tematikken er litt som i den norske «Har du fyr» med Hekla Stålstrenga. Vi trenger fyrlykter i livene våre. 

Min vurdering : 10
Kvalifiserer seg trolig


Nederland- «Slow Down»
Douwe Bob

Bob har skrevet låta selv, og han sier han er med for å vise musikken sin for verden. Når jeg har vært opptatt med huskjøp, nedpakking av leilgihet, masse jobbing og reising rundt for å holde forerdrag har jeg kjent meg sliten og stressa noen ganger. Da hjelper denne sangen meg: «Slow down, brother, if you cant go on». Nederland har spesialisert seg på country i Eurovision. I 2014 kom de på andre plass med samme genre. Låta er litt unik i ESC-sammenheng, men litt ordinær utenfor. Selv om refrenget er lettfattelig og lett å huske. 

Min vurdering: 7
Kvalifiserer seg ganske sikkert.


Armenia - «Love wave»
Iveta Mukuchyan

Denne har splittet familien. Jeg elsker denne, mens samboeren min har nedlagt spilleforbud. Denne seiga låta gir meg både lyst til å bevege meg og «gå inn i musikken». Det skjer noe spennende hele tida i låta. En artig detalj er at de bruker ekte «flydur» i lydbildet. En effekt som er kjent i mye dance-musikk, men da er lyden imitert. De etniske elementene i denne låta er også så såre, og så «mørke» at jeg blir fanget inn i Ivetas verden. Jeg liker meg der. 

Min vurdering : 10
Kvalifiserer seg ganske sikkert.


San Marino - «I didn´t know»
Serhat

San Marino har hentet inn tyrkiske Serhat til å framføre låta. De endret versjon etter at valget var gjort. I originalversjonen var dette en flott ballade, helt nedpå med klassisk gitar og Serhats stemme som kan minne om Leonard Cohen. Men dette gikk fra å være en vakker, hyllest til Cohen, til å bli en hån både mot Cohen og egentlig mange av oss som likte låta slik den var.
Nå høres det ut som de har kjørt låta gjennom en app som kanskje heter «discofy-it» eller noe i den duren. Dette er spinkelt, malplassert og latterlig. 

Min vurdering: 1
Kvalifiserer seg ikke


Russland - «You are the only one»
Sergey Lazarev

Låta er skrevet av blant annet greske Dimitris Kontopoulos som har skrevet mye Eurovision-relatert musikk som både har vunnet og ikke vunnet nasjonale finaler i Hellas, Russland og Ukraina. I 2009 skrev han Sakis sin låt «This is our night». Husker du han som sto oppå en tredemølle utformet som det greske flagget?
Den russiske sangen er som Sakis sin låt laget for å høres ut som en vinner. Slik «What ablout my dreams» for Ungarn var i 2011. Eller for den saks skyld «Heroes» med Charlotte Perelli. 
Sanger som er hypet som vinnerfavoritter, men som in «the end of the night» ikke når helt opp. 
«You are the only one» blir for meg for kynisk kalkulert til å nå høyt opp på min skala. Jeg liker retro-låter, men tror musikk anno 2005 er for fersk til å være «kul» retro, det høres bare utdatert ut. Men jeg liker Sergeys humane holdning til dyr som har det vanskelig og at han er en dyktig artist, skuespiller og TV-programleder. Men låta, den havner i mellomsjiktet hos meg.

Min vurdering: 4
Kvalifiserer seg sikkert


Tsjekkia - «I stand»
Gabriela Gunčíková

Tsjekkia er tilbake, og denne gangen bare skal de til finalen. Hører dere. Den skal til finalen. I et ESC preget av veldig mange artister og låter med originale vrier for å stikke seg ut, så er det denne enkle, flotte og tydelige balladen som gjør nettopp det. I all sin enkelhet.
Den gikk under radaren min lenge, men nå har jeg oppdaget den. Det har hjulpet at hun har levert noen fantastiske prøver. Dette er en sang vi faktisk skal se opp for i topp-striden tror jeg. Jeg tror nemlig at dette kan være et overraskelsens år!

Min vurdering: 10
Kvalifiserer seg sikkert



Kypros - «Alter Ego»
Minus one

Kypros var en av de låtene jeg tidlig fikk som favoritt, fordi den var så fresh. Men så har det kommet til mange flere i samme liga. Men jeg liker den fortsatt. Det er Svenske Thomas G:son som har skrevet låta sammen med bandet, og det er også han som har produsert den. 
Den har et fint driv. En schlagerlåt i rockedrakt, eller omvendt. Det fungerer faktisk. 

Min vurdering: 8
Kvaliserer seg trolig


Østerrike - «Loin d’ici»
Zoé

Zoe sier hun er Eruopèer med stor tro på idéen om fellesskap i Europa med dets mangfold av kulturer og språk. Som et statement synger hun på fransk, og jeg elsker dette. Jeg blir umiddelbart i godt humor av dette. Zoè lager musikken sin mye sammen med pappaen sin. Det er faktisk veldig søtt det hele. I en verden hvor mye er svart, så har jeg ikke noe imot litt marshmallow innimellom. Låta har et litt retropreg med strykere, mandoliner og en spennende lek med intensitet og tempo. Så jeg heier på Østerrike og kliner til med denne semiens første tolver.  Desverre kan det hende at denne låta apellerer mer til esc-fansen enn folk flest og derfor kan slite med å nå opp. Men jeg elsker denne. 

Min vurdering: 12
Usikker på kvalifisering. Trolig ikke.


Estland - «Play»
Jüri Pootsmann

Jeg skjønner godt at mange liker denne, og jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg ikke gjør det samme.
Det er noe jeg ikke får til å stemme her. Jeg synes ikke artisten passer til låta, og teksten passer ikke til låta, og låta passer ikke til meg.
Det er litt James Bond, det er litt femtitalls crooning, det er litt skummel «funny games» -stemning. Men det henger ikke i hop for meg

Min vurdering: 2
Kvalifiserer seg kanskje


Azerbaijan- «Miracle»
Samra
Nok en gang satser Azerbaijan svensk. Og det låter svensk. Dette kunne vært med i en vanlig Melodifestivalen sending. Jeg føler ikke at jeg sitter i en taxi i Baku når jeg hører dette. Jeg sitter kanskje på en litt hipp bar på Sturepland. Eller jeg vet ikke, har egentlig aldri gjort det. For meg fungerer låtene best når de kan gi meg et bilde av musikksmaken i det landet sangen representerer. Her får jeg ikke noen østlige vibrasjoner i det hele tatt. Det savner jeg. Samra er en en flink artist riktignok, og jeg tror det er grunn til å se opp for denne sangen. Såpass kynisk er den.

Min vurdering: 3
Kvalifiserer seg sikkert


Montenegro - «The real thing»
Highway

Dette er så langt unna Azerbaijan du kan komme. Her er veldig lite slipt og pusset på for å gli friksjonsløst inn i Eurovision. Det skjer noe absolutt hele tida. For meg er genre-diskusjon kjedelig. Og denne er vanskelig å plassere. Jeg liker den faktisk bittelitt, fordi det er en spennende grenseoverskridende låt. Men jeg liker versene bedre enn refrenget. Likevel, dette treffer i det minste noe hos meg.

Min vurdering: 5
Kvalifiserer seg neppe


Island - «Hear them calling»
Greta Sálome

Enda en sammensatt låt, men med en helt annen farge enn Montenegro. Da denne kom og jeg hørte den på islandsk var dette en av de jeg likte absolutt best. Men på engelsk har den mistet noe av glansen hos meg. Dessverre har den blitt mer slitsom enn spennende etter å ha hørt den noen ganger, på engelsk. Likefullt jeg stoler litt på førsteinntrykket mitt, som var at jeg ble hypnotisert av selve låta.

Min vurdering: 6
Usikker. Kvalifiserer seg kanskje...



Bosnia Herzegovina : «Ljubav Je»
Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala


Jeg kan forsåvidt like instrumentalpartiene i låta. De bringer meg tilbake til Balkan og har litt sommer og glede i seg. Men så kommer vokalen inn, og de vil litt mye ser det ut som. Jeg blir anspent av å høre, og ikke minst se dem. Men det er en helt grei låt, inn til «fetteren» kommer ubedt inn i selskapet og insisterer på å kjøre partytrikset sitt: Å rappe!
Da ramler dette sammen som en smeltet softis for meg.

Min vurdering: 3
Usikker på kvalifisering. Trolig ikke


Malta- «Walk on water» 
Ira Losco

Ira Losca er en aktivist for homofile, bisesksuelle og transpersoner, og hun er også aktiv i å arbeide mot mobbing og porno blant tenåringer. Og nå representerer hun Mata i Eurovision. Slik hun også gjorde i 2002. 
Hun har en flott stemme, litt i retning av Celine Dion. Det er en kraftfull låt dette, med en spennende oppbygging. 
Refrenget har trøkk, uten at det har denne statiske «dunk dunk» beaten som for eksempel Russland er befengt med.


Min vurdering 8
Kvalifiserer seg sikkert. 


Så da tipper jeg at disse blir å finne i finalen: 

Kroatia, Nederland, Armenia, Russland, Tsjekkia, Kypros, Azerbaijan, Malta, Island og Estland.
Jokeren her er Østerrike som jeg elsker, men som jeg er veldig usikker på. Håper den snapper plassen fra Estland. 

Ingen kommentarer: